Wednesday, August 12, 2009

Minggu ke 33

hari ni cuaca sgt menangkan jiwa sbb sejuk jek hehehe.. smp x sedar pon nak bgn g keje.. terkejut tgk jam dh kol 7 a.m pastu hubby tgh siap2.. cess!!! dia saje x nak kejutkn sbb dia kata syioknye tgk tdo.. ade ke plak.. kalo cuti x pe ar.. skati jek.. muka blur je bgn terus berdiri sbb lambat.. pastu kena gelak la.. huh.. so x sempat nak buat air.. tu r sape soh x kejutkn.. :p kelam kabut la solat subuh gajah n siap2..

smlm g cek si comel ni kat Umra.. ramai gak org tp alhamdulillah rezki si comel kot.. kitrg 'terpotong q' hehehe bkn slh kitrg ek hhehehe.. nurse tu r.. smp doc pon gelak.. aik.. nape lagkah 3 num ni.. x pe la nasib la u all nye rezki.. pastu masakua hubby kata patut la seme org pandang2 n jeling sbb kitrg lmbt tp masuk dlu :D

cek mcm bese tp kali ni ngan doc. rafi.. masuk2 je dia kenalkn diri pastu ckp mcm ni "opss!! jgn terkejut ye.. bukn saya yg sambut nanti.. wife saya.. " hehehe pastu dia salam ngan my hubby.. sgt best doc ni.. mesra alam.. baca kat internet byk kata doc ni x best n ske tekan2 org soh bersalin ctu gak n ske potong2 prot org :D asenye dr. rafi n dr. ummul, dr. rafi lgi best n mesra alam.. tp x tau la sbb dedua tu br jpe 1st time.. :D

lama gak borak2 ngan dia.. mmg dia sgt best n detail.. sama mcm gak dr. ummul dia pon ckp x yah la blk raya.. huhuhu saya rasa u ni plg awal bersalin 1 sept dan plg lewat seminggu sblm raya hallamak... pastu dia tanye la blk mane seme.. MELAKA la.. pastu dia kata x leh jangka gak.. kdg2 jem kat senawang tu.. x nak la u bersalin kat tmpt yg funny.. pastu dia ckp kalo nak blk gak.. misalnye x bersalin gak dkt2 nak raya.. dtg cek dlu kalo bukaan dh 2cm dok je la raya cni dediam.. huhuhu

pastu dia tanye lak hubby org mane.. "terengganu" pastu dia buat muka n jwb "wah!!! x bole.. lgi x payah blk ganu" hahahha klaka jek dr ni.. kitrg gelak besa je la.. pastu aku mcm nak gak raya kat melaka "dr, saya blk melaka slalu raya pertama jek.. raya ke 2 saya dh blk cni.. " pastu dia lak jwb "eh!! kalo awk nak duduk sana trus xpe la.. tu x pe.. kang tetiba u bersalin masa u blk kat atas jln mcm ane... 2 jam g melaka tp if jem u leh smp 7 jam tau.. bahaya" huhuhu btol gak.. mmg kalo blk lewat2 mlm raya kompem jem gile.. so mcm ane ni.. lupakan la dlu pasal raya.. :p aku n hubby dh pandang sesama sndiri.. dr. sengih2 jek.. yela dia tau 1st baby kn.. dia pon ckp slalu 1st baby ni lmbt kua..

lama gak kitrg menyembang ngan dr. rafi tu.. mcm2 la nasihat dia.. pastu dia tanye mkn x vitamin sme.. kompem la mkn x penah skip tau.. pastu dia leh lak x caye.. ceh!! heheh sbb dia kata org x ske mkn sbb katanye baby leh besa.. dia ckp seme tu x btol.. nanti mudharat if x mkn.. ubat2 tu utk tambah darah.. aku bese denga statment tu.. tp mmg x penah miss mkn tiap2 mlm la dr.. saya budak baik hehehe..

cartoon minggu ke 33

pregnancy cartoon
cehh... :D

bila scan mcm bese.. seme ok.. alhamdulillah.. baby baik dok diam.. pastu aku siap mention "dr. hope sgt2 dpt bersalin normal" pastu dr tu jwb "eh! kenapa pulak x boleh.. u xde masalah.. jgn riso" pastu dia senyum.. riso weh.. dlm ati ini.. huhuhu takut sakit.. sakit kompem sakit la kn tp takut la.. tiap2 mlm mesti terpk lagi dh dkt2 ni..

pastu ckp la ngan dr baby ske mengeras n sakit.. dr cakap.. kalo x lbh dr 10x tu normal.. oo ok.. sedap ati skit.. tp mmg sakit woo time dia mengeras.. baby dlm ni xde la smp 10x.. cuma time ptg2 tu n mlm dia kdg2 mengeras.. buat ape ntah syg ibu ni..

berat baby skrg dh 2.11kg kejap jek.. aritu 2 mgu lepas baru 1.6kg asenye.. patut la pinggang n blkg ni slalu sakit.. pastu scan pon x bape cantik sgt bila besa ni sbb bb dh besa..

kejap je rasanye dh masuk 8 bln... alhamdulillah setakat ni xde masalah n seme ok.. moga2 bersalin nanti pon xde masalah.. cite raya tolak tepi dlu bak kata emak.. raya tiap2 thn.. :D yg penting skrg pk diri sndri n baby ni dlu.. hehehe baik la ibuku... pjg lak cite kali ni.. hehehe

ni skit nak share info minggu ke 33 smp 35 amik dr cni..

Minggu ke-33, bayi kita telah memiliki rupa parasnya yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi kita juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap. Sebagai ibu, inilah masanya puan perlu mendapatkan seberapa bayak rehat yang boleh. Cubalah berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana puan mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar.

* pasal berbaring n rehat ni nak komen skit.. kdg2 terpk bila nak mula bercuti dr memasak ni.. hehehe tiap2 ari masak.. x masak x best lak.. mkn lua lg byk blanje.. kena jimat2 ni.. nak sambut org baru.. mkn lua pon xkdg2 x bape nak sedap (xde la kata diri ni pandai masak) pastu dh blk keje penat malas nak kua.. ermmm.. kdg2 hubby ckp x yah la masak kalo penat, tp x smp ati lak.. xpe la.. selagi daya maska je la kn.. blasah je.. tp bab baring tu.. mmg.. kalo buat keje skit kena baring sat.. sbb pinggang n blkg cepat lenguh.. dh baring jap pastu bgn smbg keje blk :D.. dok umh sndiri sape lagi nak buat.. kalo x diri sndiri n hubby..

Minggu ke-34, kedudukan bayi pada ketika ini telah betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi puan telah terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 pula, akan berlaku perubahan pada diri puan. Puan akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol. Puan perlu melakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim.



5 comments:

June said...

all the best ye..bersalin nanti..rindu pulak masa tgh mengandung hari tu..

Raisah @ echah said...

ai...best nye g cek baby kan...
saya plan nak g cek kt sana jugak weekend ni. mcm mana ye procedurnye? if just nak g scan, kene wat appoinment or just g terjah je? hehe...

ROSHDA said...

june,
tq.. sgt2 takut... bg la tips june sbb u dh de experiencekn.. seram3 :D

echah,
btol tu mmg best kalo time nak g cek si comel ni.. nak g buat 3d ke? if 3d u kena cl utk booking sehari sblm.. tp 1st come 1st serve.. kalo weeknd saya aritu g dlm kol 5 ptg.. sbb dr. ummul ade time tu.. dr ummul time dia 10 pagi smp kol 1 tghari pastu ptg 6pm - 10pm..plan nak bersalin ctu gak ke?

nurulzia said...

babe..baby u dah 2.11?baby i 2 kg je...berat jugak baby u yek..bagus2...heheheheh..eh,awl gile if 1 sept???lagi 2 minggu je..wah..baguslah cepat..leh i pi melwat u..nanti papehal inform i tau if u dah bersalin..

ROSHDA said...

tu r.. tu yg sakit blkg lately.. xpe la janji sihat.. tu la pasalnye.. awl sgt2.. tp kalo leh bia la lmbt skit bg sempat poser dlu ke.. jenuh nak ganti nanti :p

rajinnye u ni nk lawat i..u tu pon tgh sarat jaga diri gak.. :D sesilap u meletop dlu hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...