Tuesday, November 17, 2009

Beautiful Moment

lately aku mcm sgt suke nak tau pasal susu ibu.. n kalo de masa terluang aku mentelaah susuibu.com lagi baca kat dlm forum tu lagi ase byk nye x tau agi pasal susu ibu ni.. n lagi kena byk tau.. pastu byk tau betapa byknye khasiat susu ibu..

kat ctu gak aku jpe byk blog2 yg dh berjaya susukn anak2 mereka dgn susu ibu secara ekslusif wpon bekerja.. ade jugak anak yg bermasalah tp berjaya gak susu kn anak dgn susu ibu secara ekslusif.. ade yg sumbing.. ade yg down sindrom.. ase mcm Ya Allah tabahnye ibu-ibu ini.. n cekalnye smgt mereka n beruntung nye anak-anak itu mempunyai ibu yg sgt cekal.. n cuba yg terbaik utk mereka.. :D harap-harap aku boleh jdkn dorg seme sbg sumber kekuatan utk susu kn Iman selama yg boleh insyallah..

tgh dok layan blog antara ibu-ibu tu.. jpe video ni.. seyes sgt terharu n sebak tgk.. ni d namakan skin-to-skin touch.. baby ni bru dilahirkan.. tanpa bantuan dia carik breast ibu dia n terus isap.. kuasa Allah.. Subahanallah..

kat ctu kita tau baby masa ni mmg mempunyai tahap sensitiviti yg tinggi.. meh la tgk sama-sama.. leh test utk anak akan dtg ni ekekek.. iye-ye je :p




touching sgt :D

Saturday, November 14, 2009

Annivesary

alhamdulillah.. arini kami nye ulang tahun perkahwinan yg pertama :D
kejap je rasa.. hepi sgt.. ngan adiah yg x ternilai dari NYA... Iman Muhaimin.. x yah adiah lelain pon x pe.. dh de budak tembam tu pon dh ase bersyukur sgt.. hehehe

seme org slalu ske nak imbas kenangan sblm kawen.. bg aku lain lak.. x ske hehehe.. kenape?? sbb x ske ar.. maybe kwn2 yg rapat tau kenapa.. :p dah la lupakan la yg lepas2 n kengan2 yg x bape nak best tu.. lagi ase bahagia ngan kehidupan selepas berkahwin..

so kat mane kitrg celebrate arini? kat umh sndiri hehehe mcm x bape nak best kn tmpt ni.. tp bg aku best sgt sbb dh lama sgt2 x blk umh sndiri sejak masuk spital arini.. lbh kurg sbln lbh.. tp bkn blk trus, blk kejap je.. insylh x lama lgi blk trus umh sndiri.. sbb my hubby dh keje baru skrg keje shift so mak soh dok umh dia dlu.. lgpon nanti dok umah je ngan iman kn.. kalo kt umah mak ramai skit.. n de org tulun2 gilir2 tgk kn iman hehehe.. pastu maksu kemba dia nanti rindu lak kat budak tembam ni.. sok huby dh keje lak..

wpon xde yg menarik bg org ngan sambutan pertama ni.. tp bg aku cukup la ngan ape yg ade.. n selama berkahwin sethn ni aku bahagia.. gaduh2 n sesilih paham kecik2 tu bese ar.. hehehe pastu bkn sng n byk tgjwb sbg seorg isteri.. pasni ngan tgjwb sbg ibu lak.. moga2 diri ni kuat.. tp kdg2 menagalir gak air mata ni sblm2 ni masa berdua bila ase mcm x larat nye nak wat keje umh hahaha penat ngan keje lagi umah lagi huhuhu.. dlu la.. tp skrg lagi bertambah lak ngan si tembam yg ske nak melekat je ni..

ok la smp cni dlu.. si tembam tgh tdo.. x bape nyenyak, tdo atas katil ibu ngan abah dia.. kejap2 gerak2.. siang mcm tu la dia.. mlm baru tdo lena.. sunyi agaknye mlm2..

ptg karang or lewat skit br blk umh mak.. blk umh ni kemas2 skit umh yg dh berabuk ni.. buang mane yg dh expired hehehe.. lama x blk masak.. ni pon hubby g bli lauk bungkus.. aku masak nasi kt umh.. sbb peti ais kosong :p pastu iman td pon nak kena dodoi bru tdo blk.. hubby kata jgn mcm ni slalu dh la.. gamaknye mkn nasi bungkus je la hahaha..

ok doakn kami anak beranak bahagia, murah rezki n dirahmati serta bahagia.. :D

Thursday, November 12, 2009

Hasil EBM pertamaku

Alhamdulillah... ni kira 1st percubaan or langkah permulaan membuat EBM.. memula riso sgt2 sbb mcm x leh je nak wat stok sbb Iman kuat sgt nyusu.. kdg2 sejam skali.. x pon dia saje je nak melekat kat ibu dia bukn isap susu sgt pon pastu tdo...

pendekatan yg aku cuba buat.. pam selang 2 jam.. kalo kerap sgt pon nanti susu x sempat nak jana blk.. ni yg aku bca dr susuibu.com bila iman isap memain pastu tdo... aku ltk je dia kat tilam pastu aku cepat2 amik pump n trus pump.. ni aku apply dr ida yg byk bg tips.. pastu stat mlm td.. kn bila mlm susu mcm byk tau.. aku dh standby pump kt sblh katil so bila agak2 iman bgn je nak susu org tuka pampers aku akan buat sesi mengepam... sbb iman kdg2 skit je nyusu pastu lelap.. memula liat gak la.. yela nak mengepam kol 3 pagi.. pastu kol 5 pagi.. tp aku gagahkn diri gak pk x lama lagi nak keje mesti buat jugak 'MESTI' kalo x aku x kn byk stok mcm org lain yg dh beratus-ratus oz.. aku nak jd mcm ida.. ida, sory sbb aku jdkn ko idola aku hehehe.. sbb aku riso kalo pump kat opis nanti x byk ke.. or bz ke.. sbb mmg x byk sgt hasil perahan aku.. x tau la samada sbb iman kerap nyusu or ape msalhnye.. so aku kena keje keras.. vitamin n kalsium aku mmg mkn dr prgnt dlu.. n doktor mmg dh bekalkn byk berbotol2 sbb aku ckp aku nak bg susu ibu kat baby nanti.. kalo abis doktor soh dtg amik lagi stok kat klinik..

pastu aku pk lak dr sudut pemakanan.. ermm aku kena mkn sesuatu yg leh tambahkn susu gak.. kira usaha la dr sudut ni lak selain kerapkn waktu mengepam.. ulam pegaga mmg jadi rutin aku mkn hari2, pastu melilea greengield n soya organic mmg aku minum.. skrg aku minum 2x sehari.. supaya susu aku berkualiti insylh.. aku sihat n sng buang air n iman sihat gak... pastu smlm aku borak2 ngan afzan pe pemakanan dia.. dia ckp kena minum susu.. aku mmg x minum pastu aku ingt lagi ida penah ckp minum vitagen.. ook.. lepas magrib sbb aku bergegas g GIANT naik drive sndiri.. alaa dh alhmdlh sihat.. pastu kete auto kn.. heheh mak pon restu.. so aku borong susu HL 2 kotak, vitagen n aku bli apple.. dpt kua aku bli mcm2 aku pk bukn utk aku tp utk susu n Iman :D lupa lak mgu lps de try minum air longan kering panas.. ermm.. x leh nk komen sgt membantu ke tak sbb minum skit je test ni makcik blikn..

Jd riso sbb aritu bila pump dpt skit sgt 2oz je kdg2 huhuhu selama lbh kurg smgu lbh dpt la kumpol lbh kurg 20 oz lbh.. leh la rezki ank ibu.. insyaallah ibu akn cuba lagi keje keras ye syg.. masa dlm pantang aritu susu byk smp bgkak susu tp lps dmam aritu jd merundum...

ctut n ida byk bg tips n smgt n aku pon byk korek2 dr internet blog2 ibu2 yg full BF anak masing.. amik tips.. kt cni nk share, geng2 ibu2 yg BF x penah lokek.. if ade ape2 tips yg dorg leh share mesti dorg bgtau.. kdg2 de yg sanggup jpe n bg sharing wpon free jek.. yg aku dpt rasa ialah semangat menyokong yg leh jd mcm tu n masing sedaya upaya beri susu yg terbaik utk anak.. mmg ade yg ckp "buat pe susah2 kn diri nk pam la kt opis...leceh pastu nanti breast x cantik" ermmm.. masing2 de pndpt so aku x nk la komen kt cni :D saya pon budak bru blaja.. bru je sethn jagung n byk lgi nk kena tau pasal BF ni.. :p

ok ni la hasilnye.. skit je baru.. ni peti ais umh mak.. kecik so penuh dh.. sbenanye x elok ltk kt pintu sbb suhu akn cpt berubah cpt bila pintu buka n tutup.. tp peti penuh ngn ikan n ayam.. plan nk pindahkn nanti kt peti umh sndiri cepat2 sbb besa skit..

dari ibu utk ank kesygn ibu.. "usaha kuat lagi ibu" kata iman

botol MLO (momslittleone) tu de 6 jek.. so smlm my hubby tlg blikn milk storage plastic kt sarakids dia g sesorg.. dia ckp seme org tgk dia pelik.. yela, slalu ibu2 yg g kedai tu.. ni suami lak gi hehehe.. my hb pon sgt sokong BF tu yg rasa smgt :D tq syg.. siap dia ckp, kalo duit terlebih kita bli freezer khas utk stok susu huhuh terharu... tp ayatnye kalo la hehe yela mahal kn.. tgk la kalo de rezki.. patu dia nk support skit bli pump letrik.. skrg ni pakai avent manual.. nanti kat opis letih la nak memerah lenguh ni pon kdg2 ase mcm penat hehehe kata hb kira tu adiah annivesary la yg lagi 2 ari nanti hehehe ske2 :D sbb kegunaan utk Iman.. x kisah la.. slalu org nak adiah annivesary mcm aksesori.. emas ke ape ke.. tp aku ase pump pon dh ske sgt kalo dpt demi anak ibu..

esok insylh nak g fabulousmom ngan suhaida de crazy sale nak carik milk storage lagi n ape2 la utk BF jom sape nak join..

ok la pjg leba lak bebel.. doakn semoga aku berjaya ye n susu makin byk.. :D kalo sesape ade tips meh la share kat cni same2

p/s - ctut n ida sory aku up korg.. nanti blanje aku ekekeke korg kn cfoo aku.. pastu ctut aku ltk full name MLO sbb nanti ko ingt aku guna botol MILO hahaha

Tuesday, November 10, 2009

Iman tak sihat

Iman demam... pagi td baru terasa bdn dia panas suam2 tp alhamdulillah mlm td dia x amok.. bgn mcm bese nyusu n salin pampers jek.. pastu siap main2 ngan ibu dlm kol 4 pagi.. pastu dh penat dia tdo blk.. yg lagi kesiannye anak ibu sakit mata jangkit ngan mak su ani dia.. cian dia.. dh la kena cucuk.. pastu demam pastu sakit mata lak.. sib bek sblh kanan je.. abah lak keje mlm.. atok yg teman ibu n iman g klinik.. doktor pon ckp cian iman mata dh chembeng sebelah huhuhu.. senyum de doktor tu.. tp xpe.. bb cepat elok katanye.. lega skit ibu dga.. alhamdulillah ptg iman dh x demam pastu mata dia pon dh xde taik mata n dh kurg merah..

cian saya mata kanan merah... mak su saya ar ni..

mata merah pon nak ajak ibu main gak.. skenye saya.. masa ni kol 4 pagi Iman ajak ibu main.. jap je pastu dia smbg tdo blk


cian anak ibu demam.. sib bek x meragam...

ok la update utk kali ni.. takut Iman terjaga lak dlm bilik.. mintak diri dlu..

Monday, November 9, 2009

Iman kena cucuk

Hari ini Iman Muhaimin kena cucuk utk sebulan... abah ngan ibu bwk Iman g Klinik Kesihatan kat seksyen 7, Shah Alam.. appointment kol 9 pagi..

Alhamdulillah ibu n Iman sihat... x tau lak ibu pon kena cek skali.. lebihnye gov ni dia cek detail cuma org x larat nak tgu jek.. ibu kena amik darah, urine, berat n tekanan darah.. ibu iman dh trun 15kg hihihi tp x blk ke asal blk.. kena keje keras ni.. sbb naik byk gile masa ngandung dlu.. adehhh...

Iman lak.. dgn jayanye dh naik 1kg.. masa lahir 3.54kg pjg lak 56cm, lilitan kepala 33.5cm ..hari ni Iman dh 4.32kg, pjg 58cm dh pjg 2 cm.. pastu lilitan kepala dh membesar ke 38cm


baby kaler 'pink' tdo lepas kena cucuk.. melopong mulut.. syiok kena cucuk ke syg? hehehe.. moga2 Iman ibu x demam..

Iman sgt aktif.. pastu masa cucuk dia melalak kejap jek.. sib bek.. pastu masa cek seme nurse ckp iman 'pink' siap ckp.. "ehh.. baby ni bukan kuning tp kaler pink" hehehe sbb kulit dia kemerah-merahan.. putih Iman ni.. ingtkn bb girl je d pgl bb pink.. Iman pon d pgl bb pink hehehe

ok la iman dh bgn dia tertdo jap td lepas cucuk.. daaa :D

Saturday, November 7, 2009

Anak ibu dah sebulan...

Alhamdulillah.. genap umo anak ibu sebulan...
Iman Muhaimin semakin sihat, semangat sbb kuat isap susu ibu dia.. kdg2 x smp 2 jam dia dh repeat.. sbbnye mamat ni kalo nyusu kdg2 kejap je pastu dia dh tangkap lentok.. tu yg ske sgt melekap ngan ibu dia..

nak share gamba2 Iman arini genap sebulan.. td ibu n abah bwk Iman jln2 g umah tok lang merangkap mak lang ibu.. sbb ibu nak release tensen memerap kt umah hehehe.. pastu blk je iman penat dia amok smp la dia lentok kepenatan atas abah dia..


Iman kepenatan selepas amok sbb ngantok sgt.. tdo atas dada abah..


muka Iman yg semakin membulat n makin ari.. makin cerah lak anak ibu ni.. ikut abah kot.. ke tempias sbb masa ngandung ibu hari-hari telan organic soya n greenfield organic :D


abah td ngan iman.. penat sgt ye..


dah bgn anak ibu ni.. pandai main dh.. umo bru sebulan...


Iman mengembangkan idong nye bila ibu nak snap hehehe


pastu Iman sambung tdo.. bleh lak mamat ni..

seronok tgk anak sndiri membesa dpn mata.. tp mmg byk kena saba bila dia amok huhuhu... sib bek masih kat umh tok ma lagi de gak gilir2 leh kdg2 ibu ilek jap.. kalo blk umh sndiri nanti adehhh.. huhuhu

sblm tu meh layan iman ngan ibu main..umo baru sebulan dh pandai respond nak main.. siap gelak2.. abah bli bola bunyik2 dia dok layang.. iman nak main ngan botol minyak yu yii hahaha sbb bunyik kuat kot.. bijak anak ibu ni.. (eceh puji anak sndiri lak )

jom layan...

video

ok nanti cite lagi ek.. iman tdo awal mlm ni sbb penat kot n sejuk ujan tu yg ibu dia rileks mlm ni.. sbb iman x amok.. dia lentok trus.. :D

Tuesday, November 3, 2009

koleksi gambar Iman bulan pertama

Assalammualaikum...
nak share skit gamba-gamba Iman dr awl lahir hingga nak masuk umo sebulan.. muka berubah dr awl smp sekrg... tgu nanti dh masuk 2-3 bln lain lak rupa... budak2 kn cepat berubah rupa.. ikut muka sape ye.. abah ke ibu ni.. :D





lagi bape ari je lagi Iman nak genap sebulan.. kejap je kn.. skrg dh tdo kejap2 pastu kdg2 ske amok.. sib bek mlm2 dia lena tdo.. bgn nyusu jek.. tp x leh ckp gak Iman ni.. dia ikut ske dia.. tp dia sgt syg kat atok dia.. mandi pagi ngan atok.. ptg je ngan ibu.. kdg2 meraung.. bila atok dukung senyap adeh... cucu kesygn atok ni.. huhuhu blk umh sndiri nanti kering la ibu... skrg ramai la layan.. mlm je ibu shift sesorg... Iman..Iman...

Sunday, November 1, 2009

Detik-detik kelahiran Iman - part 3

sambungan......

6 Okt 2009 (Selasa)

- waktu ptg aritu aku abiskn ngan berjln2... tp dh masuk kol 6 ptg mcm tu aku dh ase sakit sgt2.. aku tawaf seme tempat.. kdg2 aku kua jpe hb.. hb sgt setia tgu kt lua wpon dia sesorg.. dia pon dh kenal ramai bakal bapa gak kt lua tu.. Sakit yg aku alami hanya Allah je yg tau.. kdg2 aku baring n cuba tdo.. tp x lena mane.. bila smp sakit tu dtg aku akan terjaga.. aku tdo2 ayam je.. ctg dh kali ke bape aku pon x tau..

abah iman dr ptg ari selasa smp ari rabu iman lahr x blk2.. tgu kat lua ngan x lalu makn riso.. masey syg temankn kami wpon dr lua..

- mak cl nak dtg lps mgrib.. aku ckp jgn lewat sgt sbb nanti doc nak cek.. aku tringin nak mkn beehun sup.. kekonon nak simpan tenaga bila nak push hehehe.. wpon sakit tp aku ase ade lagi tenaga nk mkn.. ade spital sediakn makan tp aku x selera mane.. kdg2 aku msg hb bila x larat sgt.. "syg, sakitnye.. x tahan.. " tu je aku leh buat.. sbb aku nak kua x larat dh nak g jpe hb... katil mmg teman setia aku.. bila smp sakit tu aku akan pgg katil sekuat ati aku gengam... lepas mgrib mak dtg.. ngan adik2 n ayah.. aku mkn kejap.. pastu nurse pgl masuk blk sbb nak wat ctg... pastu dlm kol 9 lbh doc nak cek lak... lambtnye masa berlalu...

nenek iman sedia menanti kelahiran cucunya...

mak n adik2 dtg lepas mgbrib bwk beehun sup.. kuatkn diri berjln klua.. masa ni mmg dh sakit kerap sgt2 masa ni ok.. selang 3 minit dia dtg menyerang huhu

haa dh ase sakit..masa ni tgh tahan sakit.. pgg kerusi.. seme org leh tlg tgk je.. mak je paham.. dia ckp mmg sakit saba2 huuhuhu

- dlm kol 11 ke 10 mlm mcm tu doc cek..n selok lagi.. dia ckp dh 5cm.. Ya Allah selang bape jam bru bukak lagi.. aku mmg lemah sgt2 bdn ni.. lembek asenye... hb de kat lua ngan pokcu aku.. doc bgtau nurse aku dh leh masuk labor room.. sblm masuk nurse tanye bju bb dh bwk ke? aku mmg dh standby tp aku tipu nurse blom amik kt hb sbb aku nak g jpe hb dlu... :(

7 Okt 2009 (Rabu)

- aku tanye nurse dlm pkul bape agak2 saya akan bersalin.. nurse kata kalo xde ape2 mungkin dlm kol 2-3 pagi.. aku dh ske sbb asenye x lama lagi... aku g jpe hb aku salam dia.. aku masa ni mmg x larat dh sgt2 tp aku gagahkn diri kua gak.. aku bg seme brg2 berharga termasuk hp kat hb.. so pasni kalo ape2 nurse je la penghubung aku utk pgl hb... sbb aku takut ilang seme brg2 tu.. bila dh sakit aku x larat dh nak tgk seme2 tu...

- bila masuk LR aku kena wat ctg lagi.. byk kali la... aku dh stat d masukkn air.. 3 btol air masuk dlm bdn aku.. n aku dh x leh gerak g mane2.. hazabnye Allah je yg tau.. aku mmg sgt2 rimas... ngan sakit yg sgt2... pastu nurse ckp ctg aku graf x cantik... huwargghhh!!! dia nak mcm ane lagi.. aku dh x larat sgt ni.. sblm tu aku sempat tanye nurse.. "suami saya leh masukn tak temankn saya bila nak bersalin nanti?" nurse jwb " kalo xde ape2 kecemasan.. insylh boleh" alhamdulillah aku ase lega.. wpon hb xde masa aku sengsara ni tp tu dpt legakn ati aku skit... nurse yg jaga aku sgt2 baik..

- jam besa dpn aku.. aku menghitung masa... dari kol 12 tgh mlm.. smp 1 pagi.. masih xde ape2 lagi mcm aku nak beranak.. sakit x leh nak kata.. aku kdg2 mengigil mcm kena parkinson.. sgt2 sakit... bila wat ctg aku akan ngereng... kdg2 nurse kata tlg dok diam2.. gile ke ape?? aku x kn leh dok setempat sbb pinggang aku sakit sgt2.. kdg2 aku mengulungkn bdn aku.. terlalu sakit.. sakit yg x penah aku ase sblm ni.. aku ase dh 3 minit skali.. pastu nurse tanye "saya bg awk ubat tahan sakit ye..." aku tanye lak.. "ubat pe??" nurse tu jwb ubt tahan sakit ka.. aku x puas ati aku nak tau nama dia.. sbb aku bkn la terlalu jahil atas seme ubat2 tahan sakit masa nak bersalin ni huhuhu.. pastu nurse tu jwb "pethadin" (x tau la eja btol ke tak) pastu aku jwk "ok" pastu dia cucuk kat peha.. tp bg aku ubat tu mcm xde fungsi.. sakit aku melampaui ubat tu..

- dlm kol 3 pagi aku mcm dh nazak.. sakit gile.. pastu nurse sian kt aku.. dia ckp awk sedut gas ni.. aku tau ni etanox (x tau la eja btol ke x) aku penah guna masa aku gugur dlu masa doc cuci tp mcm aku x reti pakai masa tu.. tp kali ni aku amat2 memerlukn mende ni.. aku sedut dlm2 bila sakit.. mmg memabukn mende ni... kdg2 aku dh mcm org gile n mabuk.. gas tu la peneman setia aku.. kdg2 aku mcm x tentu arah.. dr aku pakai tdung.. aku dh campak tdug aku huhuhu.. aku ase mcm dh ujg nyawa sakitnye...

- aku tgk jam dh 6 pagi.. aku lom bersalin lagi.. masa ni aku mmg dh nazak... aku dh mula tarik2 rambut bila sakit tu dtg.. aku masa ni dh nak give up.. air mata aku dh laju.. aku x malu dh ngan nurse.. aku buang air kecik pakai tiub.. sakit sgt2.. aku x ske... sedey sgt masa ni.. nurse tu mmg saba ngan aku.. aku mintak maap ngan nurse tu sbb aku mmg x leh kawal dh diri aku.. aku sakit gile...

- doc cek aku lagi x byk bukak lagi.. aku masa ni ase dh nak mati.. byk gile aku sedut gas tu.. kdg2 aku terlena kejap pastu dlm 5 minit aku bgn blk.. mengigil seme bdn aku.. mcm drug addict la aku.. gas tu kn memabukn...

- kesakitan n azab ni berlarutan smp kol 8 pagi.. nurse ckp graf aku x ok.. gile.. aku ase nak mampos dh ni.. dia nak graf yg mcm ane.. smp aku x larat.. aku pgl "nurse..nurse... saya x larat dh ni.. tlg..." masa ni mmg aku dh give up sblm ni aku leh tahan lagi sesorg... smp de nurse dtg sapukn air kat bibir aku.. dia ckp bibir awk kering.. minum air skit ye.. dia suakn aku air aku minum skit je.. aku dh xde daya masa ni.. lembek sgt2.. bygkn dr kol 11 mlm aku masuk aku x mkn ape.. smp ar kol 8 pagi ngan aku x leh gerak g mane2..

- pastu aku x tgk jam... aku dh give up gile2.. aku nak je ckp.. operate la saya.. saya x mampu dh.. aku nangis gile2 masa tu...

- pastu nurse selok dia kata dh bukak 8cm n kata dh bleh dh bersalin ni.. tp de sorg lagi ckp aku x ase nak meneran lagi mcm ane aku nak beranak.. huargh!!! dorg ni gile ke.. aku dh nak mati ni.. at last aku ase gak sakit tu.. aku ckp aku mcm nak berak.. tlg!!! aku xde la jerit hehehe pastu dorg seme dh ready... ade dlm 3 org nak sambut bb aku.. pastu tetiba aku dh huru hara.. hubby aku masuk.. masa tu aku ase sayu gile..aku x sangka hb aku masih setia tgu dr kol 3 ptg smlm smp ke pagi ni.. aku hargai sgt2 hb aku.. sbb masa nurse tanye aku ckp x tau suami saya ade ke x kt lua sbb mlm td dia ade..tp ni dh pagi x tau la saya..

- masa tu nurse soh aku pgg tepi katil de pemegang n try push.. cubaan pertama n kedua aku gagal.. mane x nye aku x mkn ape2.. ngan sakitnye dr smlm.. mane aku de daya... tp aku cuba gak.. hb bg semangat.. aku try lagi sehabis tenaga aku.. kali ke 3 n ke 4 bb trus kua.. n kata hb masa nurse buat episotomi dia x pandg ngeri n darah membuak2 kua... tp Allah tu Maha Besar.. bb kua je.. aku ilg seme ase sakit.. btol.. x tipu.. sakit yg aku tanggung berhari-hari ilang sekelip mata.. Subahanallah... pastu nurse ltk bb atas dada aku.. nurse ckp cuba tgk bb ape.. hehehe ye dia ade burung aku senyum pandang hb masa ni :D mmg sedey masa ni.. mcm x caye.. aku dh lahirkn zuriat kami.. pastu mmg dh berak kt dlm.. nurse cepat2 sedut guna tiub tekak bb.. pastu bru dia meraung.. bulat gile mata dia.. kua2 trus celik.. semangat anak aku huhuhu.. pastu nurse bersihkn anak aku.. pastu aku d jahit...

iman selepas abah azankn.. masa ni masih d LR lagi..

- lepas bb dh bersih hb azankn.. putih merah anak aku.. tembam.. msa ni bb dh bersih.. aku borak2 ngan hb n aku dh lemah sgt2.. tenaga mmg dh abis... aku ckp ngan nurse yg jaga aku dr smlm n sambut bb aku ckp aku mintak maaf atas seme yg aku buat.. aku terlalu sakit.. nurse tu baik.. dia ckp xpe.. awk sakit saya tau.. jgn riso.. :D alhamdulillah sme dh selamat...

iman dan ibu dh masuk wad.. baru ibu dpt berehat..

- lepas selesai seme urusan.. aku n iman d pindahkn ke wad.. jauh gak wad kami.. 4 org 1 bilik bilik besa n selesa.. n yg best geng2 sebilik aku tu seme anak 1st n kami penah jpe sblm ni mas sama2 menanti detik2 kelahiran.. ase seronok la gak jpe geng... bdn mula dh ase lenguh2 sbb bape mlm x tdo sgt.. n mlm td dh bertarung nyawa smp ke pagi ni lak kt bwh ni baru jahit n ase mcm x selesa lagi la ase mcm huarghhh!!! sgt mencabarnye perasaan ini... pastu kt gov ni lak bb jaga sndiri.. sib bek iman x meragam..

- pastu 1st time pg dia susu bdn mcm kekok n susu pon x bape nak ada so iman mcm x puas.. sian anak ibu.. dia pon x pandai nak hisp lagi.. aku mmg kena saba huhuhu.. dan alhamdulillah menjelang ptg iman dh pandai tp kdg2 dia mcm lupa ekekeke.. tp pujuk2 la dia.. :D tiap bape jam nurse akan dtg cek glukos n tekanan darah ibu.. sbb nak tau bb ckup susu ke tak.. alhamdulillah dr masa ke semasa ok.. tp de skali tu x ok sbb iman tdo lama hehehe...

- mlm agak mencaba.. kitrg 4 org x lena tdo.. jaga anak masing2.. kol 3 pg masing2 pndg sesama sndri ekekeke.. sbb anak2 masing2 meragam... dh la sme 1st bb.. tp ok gsk la sbb de geng.. :D mmg kami x tdo la.. at last baru iman tdo tu pon lepas subuh huhuhu tdo atas katil ngan ibu dia.. x nak tdo kat tmpt dia.. sabo je la.. cabaran pertama...

ni iman tdo ngan ibu dia.. x mo tdo katil dia sndiri.. lps subuh bru tdo..

ok la pjg bebeno entry kali ni hehehe.. smbg2.. ni pon lama tertunda sbb skrg iman sgt kuat nyusu.. x bg ibu dia rileks huhuhu pastu nak melekat jek.. sory if ayat tunggang langgang sbb taip smbg2 berhari2 ni bru dpt publish.. ok.. nanti ibu iman cite yg lain lak ek.. n ltk gabo iman dh besa skit menjelang umo sebuln...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...