Tuesday, December 15, 2009

Pump ku rosak..

huargh!!!

ase mcm geram... my spectra 3 wat hal.. adehh.. sib bek de lg 1 pump.. avent manual.. kalo x lagi penin..

kejadiannya masa pepagi dlm kol 5 lbh.. aku x bape sihat.. so dlm keadaan lalok n penin2 tu bgn la nak pump sbb ase dh sarat je b ni.. sbb iman mlm2 dia bgn 2x je pastu seskit je dia minum... so aku pom on switch pastu mula la mengepam.. lampu pon bukak malap je.. x nak kejutkn iman.. skali tgk pump leh lak... susu melimpah kua.. adehhh... pesal lak ni.. pastu ase mcm de susu ngalir dlm tiub.. adeh pulak dah.. penah terbca kat susuibu de ibu2 alami mende yg sama gak.. sudah.. dh la baru je pakai pump ni x smp sebulan wat hal la plak..dugaan tol..

pastu bdn rasa x sedap.. tp dh ngantok nye pasal aku pon tdo la blk.. esoknye cite kat hubby dia cek n godek2.. a ah mmg dh masuk susu dlm motor ni.. dh bising skit bunyiknye.. so hubby ckp x pe nanti dia g hanta servis kat histopoint.. sib bek la dkt subg je.. pastu sib bek my hubby sgt2 byk membantu.. n sgt supportve pasal bfeed ni.. thanks dear..

so dlm bape ari ni pakai la avent manual yg dlu2 slalu pakai masa dlm pantang.. sian yg manual ni terbia hehehe.. tp ase ok gak pakai manual ni.. tp amik masa lama skit la nak mengepam.. alhamdulillh hasil memberangsangkan.. n alhamdulillah gak tiap2 ari bekalkn iman susu fresh.. so stock ebm x usik2.. tp nak kena pakai gak tu takut expired lak..

aku baru je keje smgu.. tp geng2 kat cni dh tau dh.. haaa nak g mane tu?? dorg tanye... ooo g pam ek hahahaha x kira la laki ke pompuan.. :p pastu siap ckp "weh, susu ko ni bebaik kang de lak yg terminum.. jd lak ibu susuan" hahah bengong btol la.. dak2 laki la.. semak btol.. saje nak sakat.. pastu akak2 ni mcm teruja gak la tgk aku bg iman sepenuhnya susu ibu :D ase mcm bangga la gak hehehe.. dlm ati terniat nak skolahkn dorg gak.. nak bgtau betapa sgt bagusnye bagi susu bdn ni kat anak :D mcm ramai org buat.. dorg xde pendedahan lagi..niat murni ni hehehe

ade gak dak laki yg dh kawen usik2.. aku pon ckp la.. "yela.. anak ibu kena la bg susu ibu.. nak bli susu tin mahal.. xde duit n x tau mane yg plg bagus" dorg gelak je.. ade gak dak laki yg dah kawen n ade anak sorg ckp n back up aku "ok ape.. susu ape2 pon x leh lawan susu ibu ni.." wah.. aku de sokongan la hahaha klaka kdg2 bila kena sakat ngan dorg ni..

pastu de akak yg dh de anak 6 pon mcm teruja siap nak test pump aku lagi.. aku ok je n ske nak bg dia test mane tau terbuka lak ati dia kn nak bg anak dia yg kecik tu susu bdn.. dia tanye la bape harga pam spctra3 ni.. pastu dia ckp " mahal nye.." pastu aku jwb la "akak, kita invest pd awal2 je.. dari nak bli tiap2 bulan susu tin dh bape ratus sebulan kalo yg nak yg byk vitamin tu" pastu dia ngan senyum jawab " a ah la.. btol gak.. mcm ane awk leh terpk mcm tu ye, nak bgtau suami saya gak la" waaa!!! masa ni aku ase mcm teruja.. n hepi.. sbb akak n dia baik n lurus.. mane tau terbukak ati dia nak bfeed anak dia blk kn.. skrg aku jd bahan la kat opis ni.. x pe.. aku x kisah pon.. demi utk anak ibu.. :D

ok la dh lunch ni.. nak blk jpe iman sat.. daaaaa

3 comments:

Ida Chan said...

waa...bagus2 :) mari la kite same2 menambah org2 yg berjaya dijebakkan dalam aktiviti bg susu ibu nih.

u go gurlz! :D

.:: Wannieda ::. said...

hehe...nak mentarbiah orang ni bkn keje senang...kena buat 'demo' dulu...diorang dah tengok, haaaa...baru percaya...kalo skadar ckp2 je,mmg tak jln...time huda 1st pregnant dulu (thn 2007) bila ckp nak bg susuibu ni,mcm2 la kena condemn...skali dah masuk keje, ku angkut spectra3 tu skali gi keje baru la masing2 ternganga...rupanya ada gak pam elektrik dlm dunia ni....hahaha...paling lawak bila ada yg tanya "tak bahaya ke pakai pam letrik? tak kena current ke?" muahahahaa....

roshda said...

ida,
tu la... ase bangga kalo dpt jpe n jebakkan lg ibu2 yg nak join susuibu ni :D keistimewaan nye x leh d cerita.. kena rasai sndiri.. saat bb kita kita susukn masa tu la asenye time yg sgt2 indah... skrg lak iman dh pandai main cak2 masa menyusu.. sweet sgt ase masa tu.. :D

huda,
btol tu bkn sng sbb ade yg masih perlekehkn kita full bfeed ni lagi2 kalo kita kje.. dorg akan ckp "ape la ko nak susah2 ni.." tp ade gak yg support "bagus la.. rajinnye.. tp akak dlu bila abis pantang je susu kering" ermmm asenye xde istilah 'susu kering' rosh cuma ckp mcm ni je "kita kena kerapkan pam wpon bb masih still susu direct.. masa dlm pantang pon lepas bb menyusu.. pam gak wpon susu kua skit.. sbb susu produce on demand.. kalo kurg kehendak.. dia x kn terhsil byk" tp x tau la dorg paham ke tak :p mcm huda ckp la bkn sng kn..

ade gak yg mcm gelak2 tgk spctra3 tu "mcm lembu je perah susu" hahah rosh gelak je la.. x amik ati pon.. sbb nak d bandingkn susu lembu ngan susu ibu terlalu jauh beza.. wpon susu lembu tu de DHA la ape la.. sbb DHA pon nak tiru dari suus ibu gak.. seme tu cabaran..

apepon tq huda sbb share ngan rish problm pam rosak.. asenye btol la mcm huda ckp.. dianye membran ke ape ntah getah tu melekat agknye tu yg susu tu x kua.. huhuhu

bfrrd rulez !!

apepon terjd ngan ade nye rerakan seperjuangan yg slalu d sisi smgt ini akan trus berkobar2 ecehh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...