Thursday, April 22, 2010

D.I.A


dia seorang lelaki yang istimewa bagiku dan si comel kami
dia sentiasa di sisi ketika diperlukan
dia yang selalu menjd teman jika berkelapangan utk ku berjalan-jalan
dia akan ke pasar mencari bahan mentah jika aku tak berdaya
dia yang selalu menjd pembantuku ketika aku bersilat di dapur
dia yang ringan tulang membantuku mengemas rumah di kala aku bz dgn si kecil

dia juga kadangkala walaupun penat br pulang kerja seharian, aku inginkan
pertolongan dan teman utk ke sebarang majlis.. dia juga menemaniku walaupun
dari matanya terlihat keletihan..tiada membantah

dia lah yg turut membuatku kadangkala terasa hati..berair mata..kerana aku
seorang yg lemah dan manusia biasa tidak mampu utk menjadi yg terbaik utknya..

dia sering membantuku menguruskan si comel kami yang sgt aktif itu..
dia juga yang kerap membuatku ketap gigi kerana geram bila ada yang ku tidak puas ati
dia teman gelak tawaku

dia yang menunggu ku di ruang menunggu selama 11 jam tanpa makan dan minum semasa menanti
detik kelahiran si comel kami..
dia yang menyaksikan saat indah kelahiran si comel kami
dia penghibur hati ku dan si comel kami
dia yang sering membuat aku dan si comel kesunyian dan kerinduan di kala menjalankan tugas
jika berhari-hari tidak berjumpa

dia..
aku dan si comel berharap agar dia terus berada di sisi kami untuk kami berpaut dan akan
sentiasa di sisi kami untuk melengkapi hidup kami

semoga Allah merahmati dan mengeratkan kasih sayang kami serta mengukuhkan lagi
ikatan kami di antara satu sama lain di dalam mengharungi kehidupan ini



*untuk dia... :D

Tuesday, April 20, 2010

Makanan Iman

iman dh tdo.. arini dia tdo awal.. leh wat mcm2 keje hehehe..
blk td trus masak utk org dewasa (abah iman + ibu iman + mak sedara iman) lepas settle mkn n wat ape yg patut.. iman pon dh tdo.. ape lagi.. cargas la ibu prepare makanan utk iman pulak..

skrg ni seronok main msak2 kat dapor hehehe sbb iman dh mula mkn solid food.. pastu dia ske btol mkn ape yg ibu bekalkn n masak sndiri.. mula2 aritu de la bli nestum cerelac.. tp iman mkn sekali jek.. pastu x dh sbb dia lg prefer ibu masak dari air tgn ibu hehehe.. susu pon dr susu ibu.. anak ibu kn.. hehehe

makanan yg slalu ibu buat utk iman.. bubur nasi.. bubur tu ibu tuka2.. kdg2 campo ayam + bayam, x pon ikan bilis + carrot.. x pon brokoli.. supaya iman x jemu n selera nak mkn.. saje ltk ikan bilis supaya ade rasa.. sbb baby bwh umur sethn x sepatutnye d beri makanan bergaram sbb buah pinggang dorg masih lom kuat utk proses garam tu.. lgpon ikan bilis kn byk khasiatnye.. so jd sedap la bubur iman ni.. smpkn my sis yg jaga iman pon tumpang mkn skali sambil suap iman hehehe

selain tu iman ske mkn apple puree n pear puree.. dia slau mkn waktu pagi.. mmg dia ske btol.. pear plg dia ske.. sbb manis.. apple tu masam2 manis.. nak try gak buat pisang ke.. betik ke.. leh tuka2 selera iman.. makin bam bam la anak ibu nanti...

meh kita tgk gambo2 ibu iman tangkap masa prepare makanan utk iman..

ni apple n pear ibu bli.. lom proses lagi ni..

ni lak bahan nak wat bubur iman.. sblh tu ice cube.. leh simpan puree dlm tu utk seminggu simpn dlm freezer.. ade org tanye ok ke simpan smgu?? ermm logiknye kita pk mcm ni jek.. yg jual makanan baby dlm botol tu lagi lama.. x tau bile dorg buat.. n x nmpk pe bahannye.. so.. renung2kn :D


ni sblm jdkn puree rebus kejap campo air bg lembut..


pastu carrot tu d blend.. iman leh mkn campo ngan susu ibu..


ni puree apple n pear.. terlebih lak.. 1st time buat x pandai nk budget hehehe pehtu ibu mkn sndiri.. nyum2


ni bubur iman.. lps masak ibu blend.. sbb iman kn kecik lagi.. blend bg halus sng iman mkn..


banyak koleksi resepi utk baby.. leh dpt kat tenet.. kat cni pon byk "resepi baby" kadang2 kn takut baby kita jemu.. so ibu2 ni kena la blaja resepi yg sesuai utk dorg ikut umur.. mcm kita la org beso kdg2 jemu mkn yg sama jek.. :D

ok smp cni dlu..

Saturday, April 17, 2010

Cara Menyimpan Susu Perahan (EBM)

Assalammualaikum..
de kwn ibu iman auntie raishah minta ibu share ttg cara menyimpan stok ebm..
meh kita share sama-sama.. if ade pertambahn dan kekurangan dari ibu-ibu yg lain.. leh la kita sama2 share eh.. :D

1. Suhu bilik

- Suhu 25 'C- 37 'C = 4 Jam
- Suhu 15 'C-25'C (Bilik aircond) = 8 Jam

2. Peti Sejuk (rak Atas)
- Suhu 2 'C - 4 'C = 3-5 hari

3. Peti Sejuk (1 pintu)
- bahagian beku = 2 Minggu

4. Petu Sejuk (2 pintu)
- Suhu -20 'C (bahagian beku) = 3 bulan
- Susu beku yang dicairkan dalam peti sejuk rak atas 2 pintu = 24 jam (setelah dicairkan tidak boleh dibekukan semula

4. Peti Sejuk Deep freezer ( peti yg 1 pintu besar selalu org guna utk meniaga atau simpan aiskrim) = 6 Bulan

ok untuk pasrt if black out.. kita leh wat preparation.. mcm yg d share oleh farah.. owner sarakids leh tgk kat cni - cara menyelamat kan stok ebm jika tiada bekalan elektrik -
jika stok ebm yg dibekukan kt freezer.. masa xde letrik utk 1-2 jam.. dan susu tu masih ade butir2 kristal.. masih boleh d gunakan lagi.. jika ia telah cair sepenuhnya.. tidak boleh dibekukan semula.. dan perlu dihabiskan dalam masa 24 jam..

iman lena d buai mimpi selepas kenyang minum susu ibu..

*jika saya slh tlg perbetulkan.. saya pon masih belajar.. info ni saya dpt dr kelas-kelas susuibu yg tlh saya join, dari rakan-rakan yg berpengalaman dan buku kumpulan sokongan penyusuan susu ibu yg d hadiahkan oleh sahabat baik saya sblm saya bersalin.. kerana saya bgtau dia saya nak bg fully bfeed pd bakal bayi saya.. dan alhamdulillah.. berkat usaha,sokongan rakan-rakan, suami dan doa.. saya sehingga skrg masih menysukan anak saya tanpa memeri susu formula.. Alhamdulillah.. :D

Thursday, April 15, 2010

Permasalahan Susu Formula

Assalammualaikum..

ni nak share skit info.. dapat dr e-mail.. sbenarnya sblm ni byk kali dh denga isu-isu pasal susu tak dpt pengesahan halal dari JAKIM..

ni dpt dari e-mail yg tlh d tanye pada JAKIM..



tanye kat member.. susu SIMILAC tu yg mane?? seyes mmg buta susu formula.. setin bape pon x tau.. mmg xde input lgsung :p selama anak 6 bln ni alhamdulillah la jimat duit x pernah bli susu formula.. tp akan dtg xtau la.. rezki seme d tgn Allah :D moga2 lama la rezki Iman susu bdn Insyaallah..

susahkn skrg bukan kata susu je.. mcm2 mende la kena hati-hati.. byk sgt yg d ragui.. tp skrg sng.. tanye je online kat JAKIM kejap je dorg dh reply alo kita ragu2 pasal makanan.. mmg tabik la servis dorg ni..

saje nak share.. ok smp cni dlu..

Wednesday, April 14, 2010

Koleksi video iman 5 bulan - 6 bulan

Assalammualaikum...

dah stat updateblog yg lama berabuk ni.. kerap lak update hehehe.. tu la klo dh mula payah nak berenti.. kalo dh lama berenti payah nak stat blk :D

saje nak share koleksi video iman masa umor dia 5bulan ke 6 bulan.. sbb ade beberapa org yg x percaya btol ke iman ni dh de gigi?? btol ke iman ni dh leh berdiri sndiri? btol ke iman ni dh leh merangkak n panjat2??

btol.. ini bukan main-main.. ibu iman x reka crita.. :p mmg iman bru masuk 6 bln tp tu la realiti alhamdulillah dia sihat n cargas.. alhamdulillah dia x demam sepjg tumbuh gigi nak masuk 5 btg ni.. alhamdulillah juga dia x demam bila kena cucuk.. tp seme tu keje Allah.. moga2 iman sihat.. seme ibu nak anak mereka sihat kn :D

antara org yg x percaya perkembangn iman adalah my MIL huhuhu seyes smlm dia cl tanye perkembangn iman.. bila my hubby ckp iman dh leh berdiri sndiri jln papah2 kt mane2 meja n mane2 la yg leh dia paut n meragkak dh serata umh laju.. my MIL lgsung x caye.. dia ckp mane de budak 6 bln mcm tu.. slh kitrg jugak sbb dhlama x bwk iman blk ganu.. insylh ujg bln ni kami blk ye Ma hehehe.. td mgrib dia cl lagi.. tanye hal yg sama.. btol ke?? iye wahai ibu mertua ku.. x kan la menantu mu ini mahu tipu.. xpa tgu lg smgu je kitrg bk blk ganu.. insylh xde aral.. pjg umo kami smp :)

meh tgk sape yg nak tgk.. hehehe ibu iman x tipu.. Alhamdulillah atas kurniaan Allah.. dan moga2 koleksi video2 pendek ni leh iman tgk bila dh beso nanti.. mane la tau tetiba umor ibu pendek ke..ni ibu tglkn utk iman.. ajal maut d tgn Tuhan :)


video
ni iman mula berdiri sndiri pd segala yg dia boleh berpaut.. masa ni umor dia 5 bln..


video
Iman 1st time masukn solid food lm perotnye.. nim asa lgi smgu nak masuk 6 bln.. mkn apple puree ibu buat.. reaksi pelik2 je muka dia


video
ni masa iman dan ibu tgl berdua.. baru smp umh blk keje.. lepak2 2 branak.. iman guling2.. ibu malas nak layan sbb penat mulut xleh diam lgsung.. aiiisshhh..


video
ni iman main.. mcm nak jd pakar IT try nak pasang mouse kt kotak ajaib dia tu.. penat ibu tgk man main.. mmg dia ske panjat kotak kesygn dia tu.. x yah ibu bli mainan la.. pakai je brg yg dh x leh pakai.. kitar semula hehehe


video
ni dia dh stat panjat.. ni plg ibu n abah riso.. alahai.. kotak ke.. almari ke.. kerusi ke.. mane leh capai dia akan berdiri.. pehtu akan try berdiri sblh tgn.. td dia wat lagi aksi ngeri.. lepas tgn.. adehh la.. terhantuk.. adehh sakit dada seme org d buatnye


adik2 di luar sana.. jgn tiru aksi Iman Muhaimin ini ye.. bahaya.. boleh buat ibu n abah seme org sakit jantung.. huhuhu

1. tu dia bru nak berdiri.. masa ni dia x pasan de org perhatikn.. dia wat slow2 jek..
2. dia dh berjaya berdiri sndiri.. dan mula meraba ape yg ade.. peh ni gantung tv la abah eh.. kalo x abis la tv abah..
3. dia wat kekonon tgk tv la tu.. tp tgn merayap..
4. ni aksi plg ngeri!! dia dh lepas 1 tgn nak tunjuk eksen.. adehhh..

tu la dia anak bujang ku sorg yang mmg x leh lepa.. takut dia buat mende yg merbahayakn diri dia sndiri.. seyes mmg ligat.. byk kje.. siang mmg blasah main.. mlm tdo kepenantan lentok x ingt.. mcm org besa ini budak kecik.. :D

Buah ati ibu dah 6 bulan

yuhuuu...

lama x update pasal iman.. sbb x sempat.. ni ade masa skit curik la eh..
Alhamdulillah iman dh 6 bulan 1 minggu.. dia sihat, cargas.. x leh diam seminit.. byk keje.. dan perkembangan dia amat memberangsangkan.. smp abah n ibu dia poning kepalo.. :D

ni de beberapa gambo terbaru iman menjelang usia 6 bulan.. kejap je anak ibu dh beso.. mcm x caye :D


dah pandai duduk.. ase mcm dh beso anak ibu ni. kejap jek..

cucu kesygn atok.. iman carik uban atok.. nanti atok upah naik motor


family kecik ku.. masa kat PD ske btol iman mandi..


kalo abah x pgg mau dia terjun.. mamat ni x leh bia ni.. skit pon xde takut


ske btol.. mcm dh beso.. awk tu br 6 bulan ok syg..


gg dh de 5 batang.. 2 atas beso.. 3 bwh kecik tp tajamzz ske geget org..


ske melepek.. mcm ni la dia manja.. kdg2 ske baring n sandar kt atas badan org..


ni kotak ajaib iman.. ske naik sndiri peh tu trun pastu aksi mcm superman.. sian kayuh2 kaki n tgn.. alahai anak ibu sorg ni..


saya sgt hepi!! sudah 6 bulan umo saya la ibu!!

perkembangan iman serba skit :-

  • dh stat mkn bubur yg ibu buat.. mkn puree buahan yg ibu buat..
  • dh berdiri sndiri papah mane2 kerusi ke meja ke.. peh tu jln slow2 kdg2 aksi berani lepas 1 tgn aishhhh!! sakit dada ibu tgk.. kdg2 berkejar2 tgkap dia takut tergolek..tp dh byk kali gak ar tergolek x leh nak tahan dh
  • dh merangkak 1 umah
  • gigi dh de 5 batang
  • ske naik motor ngan atok pagi2 n ptg2 siap berdiri kat bakul pehtu bunyikn ''bbrooooommm" adehh la.. mane blaja ntah
  • ske mengemas umah..
  • 1 hal yg wat ibu pening masuk umo 6 bln ni.. dia x mo dh lgsung isap susu ibu dari botol.. dia main2 puting tu.. sib bek dia dh mula mkn solid food.. leh la alas perot smntara ibu blk.. sib bek umh atok ngan opis ibu dkt leh blk lunch
  • alhamdulillah iman masih minum susu bdn ibu secara ekslusif
  • akan menjerit dan pekik kalo ape yg dia nak x dpt.. haiiyooo!!
tu la dia Iman Muhaimin.. pening kepalo.. de gaya mcm nak jln pon ade.. kalo org pgg soh tatih bkn dia jln.. dia lari..laju kaki tu lgkah.. peh tu kalo nmpk bola.. saje bg dia mcm nak sepak.. laju kaki dia kayuh.. pastu gelak2.. aishhhhh.. iman.. iman..

itu la dia permata ati ibu n abah.. :D

Kempen Kami Prihatin

Ahad lepas aku tgk tv.. tgh main2 ngan iman..
skali kua lagu kami prihatin... 1st time tgk.. terus air mataku berjujuran :=(
seyes x leh nak tgk ar video clip lagu ni.. sedey.. mmg skrg masalh buang bayi ni terlalu byk.. sedey tgk gamba2 bayi2 yg x berdosa ini d tong sampah.. apa dosa mereka??

dimanakah perasaan kasih dan sayang kita??
manusia atau binatang kah mereka yg melakukan semua ini??
moga2 mereka ini di berikan petunjuk dan hidayah..
takutkan sekarang ni mcm2..


Ya Allah lindungilah anak-anak kami..
jauhilah mereka dari perkara-perkara sebegini..
jadikanlah anak-anak kami dan saudara-saudara kami diantara mereka yang Engkau redhai dan lindungi.. serta bertaqwa dan terpelihara dari melakukan berkara-perkara sebegini
ampunilah mereka-mereka yg telah melakukan kesilapan..
berikanlah mereka petunjuk..
ampunilah segala dosa-dosa kami secara sedar dan tidak sedar yang telah kami lakukan..
kami hamba Mu yang sgt lemah..

Amin...




ni liriknya

HARAPAN TANPA SUARA

Di dalam kandungan ibuku tersayang
Amannya kurasakan
Degupan jantungmu, jantungku
Irama penuh syahdu

Kuingin rasai kehangatan pelukan
Belaian kasih sayang
Kujaga kau di hari tuamu
Andai panjang usiaku

Korus:

Namun hanya harapan tanpa suara
Di dunia cuma seketika
Jasad kaku dibaluti kertas usang
Terbiar bagai sampah terbuang

Di manakah ibu di manakah ayah
Bonekakah atau manusia
Anak tidak berdosa menjadi mangsa
Oleh hawa nafsu yang serakah

Lagu: S. Atan
Lirik : Habsah Hassan

Talkshow Nisa' WP "Nilai Setitis Susu Ibu"

Assalammualaikum..

jom kawan2 kita join.. free je... yg bg talk ni Puan Rita Rahayu yg slalu kua majalah Pa & Ma dan owner mom's littleone..

meh tambah ilmu sama-sama.. peluang ni..



Tarikh : 19 April 2010 (Ahad)
Masa : 9.00 am - 1.00 pm
Tempat : Masjid Usamah Bin Zaid, Wangsa Maju (berdekatan LRT station)

'Talkshow anjuran pihak Nisa' WP. Bertujuan untuk memberi kesedaran kepada masyarakat akan kepentingan Penyusuan Ibu. Ini merupakan salah satu usaha kami untuk memartabatkan penyusuan ibu di Malaysia. InsyaAllah...'

Kalau tiada aral.. kita jumpe di sana Insyaallah..

dah penah join aktiviti mcm ni anjuran UKM dan DBKL bln sblm ni.. mmg x mengecewakan.. yg i jumpe wardina tu ecehhhh... ehehehe mmg byk input yg dpt n leh share pengalaman dari ibu2 yg byk pengalaman ttg susu ibu ni..

ingt ni.. (ni kata-kata semgt yg saya pgg.. amik dr rakan-rakan susu ibu.. bkn utk blame ibu2 yg beri susu formula pd anak2 mereka.. cuma utk kuatkn diri saya je.. :D )
  • "TIADA SUSU YANG TERBAIK SETANDING SUSU IBU "
  • "SALAH SATU JLN UNTUK BERJAYA DLM PENYUSUAN SUSU IBU ADALAH BELAJAR DAN TERUS BELAJAR DAN MENCARI KUMPULAN SOKONGAN SUPAYA ANDA SENTIASA BERSEMANGAT DAN BELAJAR DR MEREKA YG BERPENGALAMAN.. "
  • "TIADA JALAN MUDAH UTK BERJAYA.."
* saya selalu join xtvt mcm ni tanpa ada sesiapa kwn yg mengajak.. saya main redah je sesorg mcm sblm ni.. dlm ati saya.. mau belajar n timba ilmu utk menjd ibu yg terbaik insyallah disamping tu.. bila saya pergi xtvt sebegini moga blk nanti boleh di kongsi ilmu yg saya dpt dgn rakan2 sekalian.. :D moga2 Allah melindungi dan meredhai niat saya ini.. :)

Wednesday, April 7, 2010

Ketabahan dan kekuatan seorg ibu

yuhuuu...

fuuhhh!!! berabok dh ar blog ni lama x update.. sejak iman semakin lasak ni.. sejak bz ngan online bju budak2 kecik ni.. hehehe sejak keje menimbun ni.. mcm2 la alasan hehehe

ikutk byk mende jd selama senyap je blog ni.. tp ni de 1 cerita betul terjadi pd my cousin.. pasal kekuatan smgt dia utk menyusu anak dia.. seyes aku sgt tabik n teruja ngan smgt dia.. kalo aku d tempat dia x tau la kuat ke aku ni mcm dia.. :D Moga Allah membalas segala pengorbanan mereka suami ister Insylh..

tau je la kn sejak de anak n bfeed anak di sgt2 amik berat pasal susu ibu ni n ske sgt nak blaja pasal susu ibu n cerita2 susu ibu ni.. kenapa??

sbbnye dh nmpk hasilnye kt my lil prince yg sorg tu.. n pd anak2 kwn2 yg bg susu ibu secara ekslusif pada anak2 mereka.. sblm ni x brani nk ckp smgt je.. kali ni Allah dh berikan ganjarannye n nmpk kebenaran hebatnya kurniaan Allah ni.. TIADA SUSU SEBAIK SUSU IBU :D

ok meh kita stat cerita.. tujuan aku cerita ni utk share pengalaman,ketabahan dorg suami isteri.. n kita leh jdkan smgt utk terus bfeed anak kita insylh..

ok.. spupu aku ni Nabil, isteri Helwa.. aku pgl Elo.. dorg ni bru d kurniaan anak sulung dlm sebulan mcm tu.. dorg ni menyewa dpn umh mak aku.. anak dorg d beri nama Naseem Hafiy.. mereka berdua ni mmg dr awl sblm bb kua lagi nak bfeed.. mmg berazam nak bg suus yg terbaik utk permata hati dorg.. Elo ni dia dh bese sbb kt opis dia ramai kwn2 yg pam2 susu ni.. so xde la pelik sgt.. mcm aku ni xde sorg pon.. aku sorg je wat keje2 pam2 susu ni hehehe

ok.. smbg lagi.. Elo ni dia bli pam pureen yg bateri tu.. aku nak komplen skit kat cni hehehe elo, jgn marah eh.. hehehe kalo dh bersmgt waja nak susukn nasem secara ekslusif kena korban skit bli pam yg mahai skit dik :p pastu nak d jdkn cite.. elo kerap mengepam rosak la pam tu.. so aku offer la pam manual avent ku.. lgpon xpakai sbb dh de spctra3 kn.. aku sgt sokong dia so aku kena tolong dia.. ecehhh hehehe

akan tetapi sesuati tlh terjd kt elo ni.. dlm beberapa mgu yg lepas.. dia nye breast de nanah.. bila dia pam kua nanah.. memula skit tp jd byk.. ngeri kn??? masa tu dia kt kg kt melaka.. pehtu dia g klinik cek.. pastu cuci.. doktor tgk makin byk n dh agak serius.. so doktor soh reffer spital besar melaka..

spital melaka ni jauh skit dr kg kitrg so dia plan suami isteri blk shah alam p KPJ tmpt bersalin ritu.. so dorg pon blk la.. g cek jpe pakar breast.. kena operate upenye kena jangkitan kuman.. Elo dah rasa sakit2 sblm ni tp dia tahan.. so mende ni melarat.. jd byk.. ape punca?? sbbnye kata doctor susu tersumbat dan kena jgkitan kuman.. dh merebak sbb lambt dptkn rawatan.. simple kn punca dia kwn?? so pasni para ibu yg bfeed kena jaga kesihatan n alert selalu ok

elo stay kena stay kat spital lama gak.. tp ape yg aku tabik spring dia?? dia tetap bg anak dia bfeed.. sbb pe?? sbb dia tau ape ade dlm susu ibu tu dan tiada d susu dlm tin.. baguskn dia.. wpon sakit dia kuat smgt.. x pnh dga keluh kesah dr dia.. aku kagum sgt kt ctu..

sepupu aku nabil ni sntiasa d sisi isteri dia jaga baby.. sbb d spital kalo kita nak bfeed x kira swasta ke.. kena jaga bb sndiri mlm2.. so dorg jaga sndri.. dorg ni muda baru 25thn.. dorg mmg dh prepare diri ttg ilmu2 susu ibu ni.. baguskn.. :D wpon elo ni sakit.. dia bg susu ibu kt anak dia ngan b yg x sakit tu.. pakar pon x larang sbb x kn bg kesan buruk pd bb.. tp org kita slalu silap.. bila ibu demam ke sakit ke.. bising2 x yah bg susu bdn kt anak.. pdhal tau tak?? bila ibu demam.. antibodi ibu tu tgi.. untuk lawan penyakit.. so bila bb nysu.. bb tu akan dpt antibodi yg tgi tu utk bdn dia. bagus kn?? tp rmai yg slh anggap.. akan tetapi bila ibu kena sakit ytg parah teruk bb perlu d jauhkn dr susu ibu.. mcm sakit yg x leh d ubati..

ok smbg cite lagi.. mgu lepas.. berdarah byk kt breast elo ni.. kuman tu dh merebak.. masa tu elo dh blk umh dh.. pastu teurs g kejar ke KPJ.. terus masuk bilik operation.. so skrg elo kena g dressing kt spital tiap2 hari.. dia x pnh merungut n terus susukn anak dia.. pakar pon kata tiada halangan.. aku doakn moga elo d berikan ganjaran yg setimpal dengan perngorbanan dan kesabaran dia INSYAALLAH.. jap g nak p tgk dia sat tanye kaba..


ni la keluarga kecil ni.. syahdu tgk gamba ni.. ayah suap ibu mkn.. ibu bg anak minum susu :D moga2 ibu in cept sembuh dan d kurniakan kekuatan n pasti ada hikmah seme yg jd ni.. appeon mereka sgt tabah n cekal..

aku siap g jpe doktor tanye hal ni kenapa leh jd.. jpe farah kt sarakids sbb aku btol2 nak tau pe punca leh jd mcm ni.. n pada masa yg sama aku pon de prob tp x serius.. ape dia?? susu tuka jd air bandung huhuhu.. tp tu maybe internal cut.. de luka kt dlm.. sbb jd lbh dr 2x n pedih..

Alhamdulillah dh ok pas mkn antibiotik n arini gak genap iman 6 bulan yea!!! membesar dgn susu ibu sepenuhnya.. sihat dan cargas!! gigi dh 4 btng beso.. 2 akan kua lagi x lama lagi.. ske gegt org!! pehtu dh merangkak laju 1 umh n dh berdiri jln2 papah.. aishhh poning kepalo ibu n abah..

ok la kwn2 smp cni dlu.. doakn la Elo n Nabil ni kuat lalui dugaan ni.. moga2 mereka bahagia.. n Naseem menjd anak yg soleh.. ingt jasa ibu n ayah dia :D

kita leh jdkn smgt utk trus susukn anak kita n bg yg terbaik.. ape yg penting.. smgt n ilmu serta rakan2 yg menyokong.. insylh anda pasti berjaya... lagi 1 dengan kehendak NYA juga kita akan berjaya INSYALLAH..

ok la nak blk lunch kt umah emak n jpe iman :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...