Friday, October 23, 2009

Detik-detik kelahiran Iman - part 2

sambungan.......

6 Okt 2009 (Selasa)
- dalam lebih kurang pkul 10 pagi aku diarahkan g ke 1 bilik... dlm blk tu ade sorg akak yg dh d induce dr ptg smlm lbh kurg pkl 3 ptg smlm... dia nmpk x larat sgt2.. sbb kata org induce sgt2 sakit.. n kesakitan yg teramat sgt tu la yg akan aku sndiri rasai huhuhu sblm nak d induce tu aku sempat jpe hb kat lua.. aku blasah sbgkus nasi lemak hb bli kt hentian rehat sg.buloh... seyes aku lapo.. pastu kekonon nak bg byk tenaga hehehe.. (x sakit leh la gelak2 lagi kn) pastu aku soh hb blk dlu.. uruskn GL sbb kena tuka asalnye aku buat utk bg kat UMRA tp ni dh d campak ke SG.BULOH so kena la tuka.. opismate aku dh tlg uruskn n dh siap pon GL tu masey byk2.. mmg kwn2 sgt2 byk membantu dlm pd masa ni.. moga Allah balas jasa2 kalian.. pastu hb lak pd masa ni dpt offer keje kat Western Digital.. rezki anak.. sgt2 bersyukur... so hb kena uruskn nak faks sijil n ape2 yg dorg mintak.. so aku soh hb g je opis aku amik GL n mintak je tlg opismate aku nak scan sijil2 seme.. lgpon bkn hb x kenal pon geng2 aku kat opis..

- ok smbg cite kt bilik kejadian lak.. aku dh baring.. sempat la aku borak2 ngan nurse yg jaga bilik tu n mergkap akan jaga aku nanti.. dia sgt2 frenly... pastu aku sempat la borak2 ngan akak yg sblh aku tu.. sape yg kena sape 'roshda' pasti tau aku mcm ane.. aku akan tego sesape je yg berdktan walau d mana jua tmpt yg aku kena stay lama utk mengelakkn kebosanan n nak berkawan :D

- borak2 rupanye akak sblh aku ni nak bersalin anak ke-3 dia dh overdue smgu n bila smp kat spital ni cek baru tau yg bb dlm prot dia ada paru2 yg besa.. yg lain dr lain smp doc2 kat spital ni buat perbincgan khas.. sbb kes yg jrg berlaku.. so akak ni d induce sbb nak selamtkn anak dia n dorg nak pastikn bb tu xde msalah ape n nak tau nape leh jd mcm tu.. sian akak tu dh merengkok2 bdn dia.. dia cite lagi.. sblm aku masuk.. ade sorg masuk dok katil aku ni.. dia induce gak anak sulung.. pastu bakal ibu tu menangis sgt2 sbb x tahan d induce.. huhu bile dga aku seram sgt2.. akak tu kata dia kali ke-2 d induce.. sblm ni anak ke-2 dh penah rasa.. mmg sakit sgt2.. aku tertelan liur jap masa tu.. awl2 je aku borak2 ngan kak tu byk gak.. sbb aku lom sakit n dia pon ok lagi..

- lbh kurg kol 10.35pg aku d induce.. pergh!!!! seyes sakit gile nak mampos.. (sory ayat kaso tp mmg sgt2 sakit) memula dia cek seluk.. tu mmg dh umppshh! la rasa dia kan.. tp aku mcm hepi skit sbb doc kata dh bukak 4cm.. korg pk la sndiri dh smlaman bru bukak tambahan 2cm jek... gilos... bape jam lagi aku nak tgu ke 10cm huhuu... lepas dia masuk ubat dr bwh.. dia korek2 beb!!! pakai 1 alat tu kata dia tahan ye.. mmg sakit skit saya nak tlg bukak jln.. mak aikh... mmg sakit la.. bkn skit... so mcm telan la air liur sndiri.. tahan sakit dh ketap2 bibir... pastu doc tu pesan jgn bgn selama sejam kol 11.35 jap g baru leh bgn sbb takut ubat terkua.. so aku baring je la.. masa ni x ase lagi sakit ape2.. ubat lom jln agaknye.. jam dinding dpn aku.. mata aku tgk jam je la.. pastu mulut kumat-kamit x henti bca 'laila ha illa anta subaha na ka inni kuntu minazzolim..' dari smlm ni la ayat azimat aku n surah2 lazim.. kejap je dh sejam berlalu.. pastu ase nak buang air kecik.. nurse pon dtg kata x pe u g dlu toilet jap g saya nak buat CTG..

ni dh kena induce.. muka seposen.. snap sndiri ngan hp.. sian sesorg layan perasaan yg sakit

- lepas settle hajat.. nurse pon ltk la CTG atas prot aku.. aku x ske CTG sbb lama hehehe.. aku dh arif dh pasal CTG ni.. sejak masuk spital ni aku ase dh 3x aku buat mende ni.. smentara tu aku borak2 ngan nurse.. aku tanye.. sakit ke induce ni.. pdhal aku dh d induce ni.. nurse tu tanye anak keberapa.. ape kes.. aku cite la seme2.. dia ckp mmg sakit n kdg2 leh smp 24 jam.. tp dia ckp baca selawat byk2.. kuatkn ati.. aku pon senyap je la.. pastu aku borak2 la.. aku pon lupa aku borakn.. pastu nurse tu tanye ase x ape2? aku ckp ade mcm ade sengal2 skit kat pinggang.. aku x tau la aku jwb ni ikhlas ke.. atau aku dga dr org kalo nak beranak sakit2 kat pinggang hahahha aku dh mcm mereng tau dh dok spital ni.. still confius ngan rasa nak beranak sbb aku lom btol rasai lagi.. pastu nurse tu kata.. ok.. x pe2 baring la rehat.. hp masa ni xde kat aku sbb nurse yg geng2 ganu tu kata sblm masuk bilik ni hp jgn bwk.. aku ni lak bendol.. aku bg kat hb dia ckp hndbg pon tgl kat hb.. ok.. tp kalo dh xde hp bkn ke namanye susah n dh putus hubungan dh la hb kat lua n nak contct mcm ane.. upenye leh je bwk hp.. tp sorok2 la.. nurse shift mlm td mmg ampeh.. aku x ske gile.. huh!
tp aku tau dia x bg bwk hp sbb takut ilg hehehe.. sbb dtg cni pon doc ummul dh pesan brg kemas sme tgl, hp bwk yg plg2 murah.. yela masa kita sakit mane sedar kn kalo ape2 jd...

x ske mende ni.. menyebabkan tgn aku n urat2 bgkak.. 3 ari pkai.. ape ni? jarum... utk memudahkn doc amik darah.. masuk air.. masuk ubt.. kalo terlanggar sakit.. bape kali aku terodok n terlggar sndiri smp kua darah huhuhu

- jeng..jeng..jeng.. aku dh ase kesakitan!!! huhuhu stat ase sakit lbh kurg kol 1tengahari dh ase mcm pinggang sengal2.. tp x kerap.. aku leh jln2 lagi.. pastu selang sejam mcm tu la nurse akan monitor aku guna CTG so aku mmg dh teror ngan CTG nih.. pastu dh busan hehehe.. sbb baring je.. aku akan ngiring ke kiri bila buat mende ni sbb bila ase menyengat tu datang aku leh bertahan lagi.. kalo terlentang ase sakit sgt2..

- lama sgt aku ase masa berlalu.. sakit dh makin kerap.. bila sakit aku akan pgg katil kuat2 sgt2.. aku sesorg x leh nak pgg tgn hb mcm yg aku slalu dga dr kengkwn huhuh sedey tau... sorg2 kena tanggung.. pastu dh lega aku bgn kuatkn diri jln2 sbb jln2 leh cepatkn bukaan kn.. aku ronda wad.. aku jpe blk nurul yg tdo sblh aku mlm td.. dia xde problm.. n jpe la gak geng2 yg bfast sama td.. borak2 jap.. dorg yg xde kes x d bgai katil.. dorg d suruh duduk kat 1 blk n d suruh jln2.. smp bukaan dh besa n sakit... mayb gov mcm tu kot style dorg.. tp aku ase kalo private dorg dpt katilkn.. mcm aku lak de katil sbb de kes.. n aku d induce.. tp aku x ske dok katil tu.. aku jln2 smp aku x leh jln.. seme org pelik tgk aku.. smp de doctor senyum tgk aku.. sbb mundar- mandir dkt 2-3 jam.. bila sakit sgt2 aku baring jap.. pastu aku bgn blk jln.. hb aku ase lom smp lagi.. xpe la.. lgpon kalo dia tgu kat lua xde pe pon yg leh dia buat.. bila dh makin kerap aku jln bila ase sakit gile aku brenti n bongkok jap pgg dinding.. pastu aku jln lagi.. aku kuatkn ati.. kdg2 aku bca zikir.. mcm tu la.. masa dh x larat sgt aku baring blk.. pastu nurse pgl kata hb nak jpe.. aku baring dlu jap.. pastu bru aku bgn g kat hb.. aku ckp sakit dh rasa.. sgt2 sakit bila smp masanye.. hb riso tgk muka aku dh mula pucat.. aku dok lua jap borak2 ngan hb.. bila ase sakit aku pgg kuat kerusi.. sambil pejam mata.. sgt2 sakit.. pastu dh reda.. pastu sakit blk.. aku ase selang 5 minit mcm tu dh aku sakit.. x lama tu hb soh aku masuk blk baring.. dia bg hp.. dia kata kalo ape2 sms dia kat lua..

- dlm kol 4 tu aku nye sakit dh kerap n kdg2 bila sgt x tahan air mata aku mengalir... aku genggam katil sekuat ati.. akak kat sblh aku dh kua.. dia dh masuk labor room sbb dh bukak 8 cm.. so aku tgl sorg2.. pastu kejap tu cleaner dtg bersihkn.. kt ctu 1 aku puji kebersihan mmg 1st class.. aku ase tiap sejam tandas akan di bersihkn.. yela tau2 jela darah merata2.. sbb bila dh sakit mula la buang air kua darah.... aku pon masa buang air kecik dh stat trun darah... aku d induce kol 10 lbh td.. so skrg dh kol 4 ptg.. aku dh alami kesakitan lbh kurg 5 jam.. tolak sejam sbb masa tu x ase sakit lagi.. pastu baru bukak lak 4cm.. bape lama gi aku nak kena tgu????

- aku sian hb kat lua. sesorg kdg2 aku kua gak cari hb.. smp aku dh kenal muka2 yg tgu kat lua n hb pon dh kawan ngan suami2 yg tgu kt lua dr smlm.. kt gov ni dorg x kn operate kalo xde kes2 kecemasan.. if bukaan lmbt dorg akan induce.. kalo xde ape2 tgu la smp jln bukak.. ade yg smp 2-3 ari.. tu kdg2 x tahan.. tp tu lagi ok dr d operatekn.. cuma kena sabar byk2 tahan kesakitan yg teramat sgt tu... mcm aku ar..

ok la nanti cite lagi.. mcm ane aku dh mcm org ilang kawalan tarik2 rambut.. tahan sakit.. nangis2.. mabuk sedut gas tahan sakit...menjelang kelahiran Iman Muhaimin pada 7 Okt 09 jam 9.18 pagi.. skrg ni baru jam 5 ptg 6 okt nye cite huhuu...

tgggguuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

7 comments:

CikMin said...

fuhhh...lama tu sakit yg roshda kena tanggung..esok siang baru iman lahir eh..dah la pengalaman pertama kan roshda...xpe..yg akan2 dtg tu xtau la..

NURUL said...

ooo saya juga buat record di UMRA. awak tak booking katil ke di UMRA?
tp alhamdulilah kamu selamat semuanya.

uCu said...

nGah~

aku suspen jer bc entry part 2 ni. skali dh excited, kn tunggguuuuuuuu pulak~ :))

nnt ibu iman taip2 lg yer! ehehehe...

The Mrs-Bride said...

hmmm. lama gak roshda tahan sakit. xpe, hasilnya dh depan mata skang. lega kan? x sabar nak byk part yg seterusnya.. ;)

Mama Qiestina said...

aik kat spital sg buluh taleh hubby teman kat LR ke??? ala sadisnyeee..rasenye byk dah gomen bole hubby masuk,mase akak yat aritu kat putrajaya siap nurse paksa2 hubby lagi..

sherammm baca cite awak..tetibe tingat kesah sy lahirkan Qies..hazab 18 kali gande dari awak punye lama tahan saket..tapi moley gelak2 agi ngan hubby..hihi.

takpa yg pntg iman dah kua..
ilang saket2 kan :)

roshda said...

cik min - a ah tu la cikmin.. tp btol la kata org.. bila dh selesai seme seme sakit tu ilg mcm tu jek.. kn Allah tu Maha Besar :D lega rasa yg d tggung berejam-jam.. lgi2 lepas tgk si comel.. a ah cik min penglmn pertama..

nurul - hai nurul.. i dh overdue n ni emergency kes.. umra lak penuh..

ucu - aku ase cite n penglmn aku plg pjg ucu huhuhu 4 ari pengembaraan d spital sg.buloh.. ending dia tgu ek.. lagi mencabar huhuu

mrs bride - hi.. lama dh nak ckp tp asyik lupa je.. ur lil prince sgt chomel.. dh besa.. i follow cite u dr u prgnt lagi.. kejap je ur lil prince dh besa.. tu la.. ase berbaloi taggung kesakitan seme tu.. buat kita lebih hargai seme yg ade.. n baru tau bkn mudah utk menjd seorg ibu.. ase makin syg kat mak.. selagi hayat mereka ada, hargailah mereka :D

mama qies - hi.. i pon dh bca cite u.. mencabar.. sbb u alami situasi yg lain dr i n u dh usaha habis2an utk si comel.. tp xpe berbaloi tuan puteri chomel n sihat..
my hb teman masa nak kuakn iman jek.. masa tgh contraction xde.. i tanggung sesorg je huhuhu.. ngan wayar berselirat x leh gerak.. tgu i cite mcm ane keadaannye ye.. i kat LR lbh kurg 10 jam huhuhu lg..

Raisah @ echah said...

sakit bersalin ni rezeki masing2 kan...kite pun lepas 25jam induce br gi labour room, tambah lagi 6jam dlm tu br bersalin, tp alhamdulillah hosp. putrajaya doc n nurse sgt2 baik tip top punyer! hehe.. cepat sambung citer...
hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...