Saturday, January 23, 2010

kejadian pagi tadi

kejadian ni berlaku dlm kol 8 pagi td.. iman bgn tdo je trus x tau diam mcm ulat.. dia skrg mmg x leh dok diam.. kdg2 mcm org tgh berkawad kaki dia.. pastu kalo dia geram seme dia nak geget.. dia ske geget muka ibu dia.. sbb ibu dia pon ske geget pp dia.. ni namanye membalas dendam..

iman bgn lmbt arini slalu tiap ari kol 6 lbh dh bgn sbb nak kena hanta p umh atok.. so ibu sempat la basuh bju n buat bfast utk abah iman..

sementara tgu abah iman blk iman dh semgu x jpe abah.. sbb abah iman keje mlm mgu ni... ibu n iman bergurau senda atas katil yg bersepah... bkn ibu ye sepahkn.. iman ek.. sbb dia tdo lasak..


video
sila abaikn bilik yg bersepah itu.. iman yg tdo lasak abis seme dia tolak hehehe..

sblm ni iman mmg naik hangin sbb dia x leh nak meniarap sbb badan dia debab.. dan tetiba dia berjaya!!! yeehaaa!!! terkujat jap ibu.. haa pasni siap la..

pastu dh meniarap siap agkt bontot.. aikh.. x kn 2 dlm 1 kot.. nak merangkak sekali.. sabo2 la iman hehehehe.. step by step la syg :D

Tuesday, January 19, 2010

update pantas..

fuuhhhh..

lately ase x menang tgn.. bz ngan keje opis, keje umah, keje sbg isteri n sbg ibu iman.. tp x la ase tertekan.. hepi ngan hari2 yg d lalui :D

smlm bwk iman g cucuk.. terlmbt hehehe patutnye 14/1 tp sbb ibu n abah iman bz so terlewat doktor agak bebel2 gak hehehe sbb 1st dlu delay gak patutnye tiap 7hb sbb iman kn lahir 7/10/09 ni dh makin lmbt lak.. so pasni iman kena cucuk bln 3 lak.. masa 6 bln.. doktor siap pesan x mo lambt2 lagi ye ibu n abah iman hehehe.. sory iman..

smlm iman naik mesin ajaib.. berat dia dh mencecah 6.4kg smgt anak ibu ni.. smlm gak umo iman 3 bulan 1 minggu.. tp ibu rasa iman mcm dh susah nak minum susu kalo siang sbb dia ske nak main2 pastu mcm ulat.. terloncat2 pastu kekeh2 gelak.. pastu iman ni dia memanjang ikut ibu dia kot so dia x nmpk debab sgt.. tp peha dia tetap nmpk yummy sbb putih gebu :D

iman nangis masa kena cucuk jap pastu x lama tu ibu peluk n pujuk2 dia segar blk.. alhamdulillah setakat kena cucuk ni anak ibu x penah demam lg lepas kena cucuk.. mintak iman x demam la kali ni ye syg..

skrg ibu dh de asst. adik abah iman praktikal kt MBSA so pagi2 n blk n kalo g jln2 masa bah iman keje, 'mok lah' iman la yg pgg iman.. sbb iman ni kalo dok kat car seat nak kena org layan kalo x dia buhsan.. dh la mok lah iman ni comel je iman lak debab.. penat dia nak pgg iman kalo stat iman terlompat2 excited dlm kete.. pastu mmg seminit x leh dok diam..

perkembangan iman :
  • dh kenal org.. org yg dia x kenal.. kalo d agah dia wat dek jek.. kdg2 org pgl pon dia wat x port.. smp org kata iman sombong hehehe
  • sgt aktif ske loncat2.. kalo ibu main2 ngan iman dia ske lompat2 atas perot ibu.. sakit.. pastu dia gelak2 bila ibu sakit.. xpe pecahkn lemak kat perot ibu.. x yah bli osim muahahaha
  • dh kenal mane ibu n abah.. wpon abah jrg2 jpe.. kalo abah keje mmg kdg2 jpe kejap je lagi la kalo abah shift mlm mmg smgu la x jpe.. tpa pepon iman tetap senyum kalo nmpk abah dia..
  • kenal ibu dia.. tu mmg dh mesti la.. pgl nama pon dh toleh2.. tau nama dia iman
  • dh pandai hulur tgn kat org yg dia kenal nak soh amik.. ni kat org yg dia kenal je.. terutamanye atok,ibu,abah n makcik2 n pak sedara dia..
  • kalo ibu geletek perot dh pandai gelak besa.. comel sgt msa ni ske.. tgk dak lat lat ni
  • kulit iman semakin putih gebu.. beberapa org ckp iman anak mat saleh sbb dia putih pink pastu frame besa :D tp nenek sedara iman ckp.. "alaaa, pak ngah (adik lelaki ku) pon dlu kecik lawo putih gebu mcm anak arab, tp dh besa mcm bangla je" hahahha siot je mak lang aku ni.. kate bangla lak.. kata la industan ke hahaha
  • mlm iman mmg x mo tdo buai nak tdo melekap kat ibu.. menysu ngan ibu smp tertdo smp la ke pagi dr lepas mgrib..
  • dh pandai amik brg capai seme patu nak masuk mulut, kalo x dpt guna tgn kaki pon jadi.. mak aikh....
  • kalo ngan ibu n abah mmg dia x mo ltk bwh adehhh... nak dukung je.. lg la kalo weeknd dia x mo ngan mok lah dia.. so ibu kena cpt2 wat keje kalo masa iman tdo.. manja la kunun hehehe
  • dh mula nak meniarap.. terbalik2 bdn.. kalo x leh smp penat.. dia akan menjerit muahahhaa ntah ape2
  • kdg2 ibu saje bg dia meniarap pastu kemain la ske.. menjejeh air liur
  • kalo g kenduri tgk org mkn kemain menjejeh air liur.. leh tadah semangkuk :p
  • mlm tdo lasak kemaian... kedudukn dh terbalik, kaki kat kepala..kepala kat kaki.. mak aikh..
  • masih susu bdn secara ekslusif lagi.. alhamdulillah..
  • iman masih d jaga oleh mak lang dia (Adik p'puan ku yg tgu result SPM) tq byk2 iya, tlg akak jga iman ngan baik.. kak masih x tau nk hanta iman katne nanti lps iya smbg blaja.. sbb riso org x tahan ngan kerenah iman kdg2 ngade2 lbh huhuu..nanti de rezki akak blanje n blikn ape2 kalo de duit terlebih ekekeke.. iman syg mak lang dia ni.. :D
ok tu la cite skit.. nanti de masa up lak gambo iman 3 bln lbh ni ye..

Wednesday, January 13, 2010

kejadian semalam..

smlm kn de bengkel website kat A Famosa, Melaka..

smlm gak ibu iman g sana ngan big boss driver hanta..

smlm gak ibu iman kelam-kabut ibu iman nye sesi pum huhuhu...

smlm kn... kol 6.45 pagi dh kua umh g opis sbb janji ngan driver kol 7.. pastu pick up big boss kat umh dia.. agak kelam kabut la.. sbb tetiba iman leh la bukak mata n nak susu huhuhu adehh dak tecik ni.. sik bek dh plan mlm tu tdo umh mak sbb nak elak dr kelam kabut.. kalo dr umh sndiri kena kua kol 5 pagi nih.. adik ipar tumpang pokcu g keje.. iman lak aku tgl je soh adik uruskn susu ade dlm peti ais.. sory2 seme sbb kena cabut awal pagi sbb bengkel stat kol 9.30..

sblm smp bos blanje minum kat R & R Seremban.. pastu x bfast dh la kat a famosa trus tgu n sesi bengkel pon stat.. dlm lbh kurg jol 10 tea break.. aku mcm penin nak pam skrg ke mcm ane.. pastu leh lak dorg nak amik gambo kenangan beramai2 dlu.. yela seme PBT semalaysia dtg kn.. ramai la.. jpe la geng2.. pastu mcm x pe la hold dlu.. kita pam masa lunch la sbb singkt sgt lak tea break ni.. so ok la stat blk sesi begkel...

dlm kol 12 tghari mcm tu aku dh ase x selesa b mcm x best dh huhuhu masa nak mkn tu aku selak blazer.. sib bek pakai blezer.. fuuhhhh seyes dh bsah dedua b aku dh kena bju muahahha amik ko.. dh la pakai bju koprat biru kosong.. sib bek la mmg dh stanby blazer.. pe lagi.. mkn laju2 wpon sedap trus carik surau n pam.. fuuuhhhhhhhh lega.. hasil memberangsangkn.. tp ase rugi sbb dh skip 1 sesi mengepam..

pastu dh settle seme.. aku ase mcm x puas mkn potato mesh.. seyes sodap weh yela mkn kat resort kn.. mane bleh mkn free lak tu... pastu slumber aku naik blk mkn hahahaha sib bek de org lagi.. aku join geng2 commitee.. slumber :D dh mkn puas2 big boss ajak g solat.. pastu dia tanye "tadi u ilang g mane?" hehehe aku pon jwb la "mengepam boss" dia kata "ooo penuh dh ke hehehe.. "

aku kn ngan bwk pam spectra3 tu berat kemain.. ngan bwk cooler beg avent ngan ice pack yg suhaida bg cold man nye brand ko.. aku bukn reti pon.. suhaida bg ice pack 3 ketul.. dia kn keje lab slalu kaji2 bakteria n hanta spesimen g jepun la ape la.. masa dia bg ice pack tu siap ckp " ko amik la ni.. x yah bli2 membazir je.. ni leh tahan smp g UK" muahahha minah tu mmg ske wat statment mcm tu.. penyelidik yg bahase dia mmg agak seskati jek.. minah ni keje sirim smlm sblm blk aku jpe dia sat amik mende tu setelah aku cite pe mslh aku sblm g bengkel.. dia pon fully bfeed anak dia gak dh 9 bulan..

apepon alhamdulillah susu iman utk pagi ni ade mcm bese.. de dlm 20 oz.. lepas smp opis dlm kol 5 ptg ibu iman terus pam n dpt la dkt 10 oz.. cukup la tu.. x ckup nanti soh adik yg jaga iman top up ngan ebm sbb dia ngadu iman byk minum susu kdg2 skali minum 4-5oz huhuhu debab la anak ibu.. n makin sihat la dia.. :D sibb ek stok ebm melambak ase mcm x gerak2 pon.. rezki anak ibu..

ok la nak wat keje...

Saturday, January 9, 2010

Perlukan bantuan....

hari selasa dpn (12 Jan 2010) aku n big boss akan ke Melaka kt A Famosa de seminar.. sehari.. slalu masa bujang, time seminar n kursus jejauh la plg aku ske sbb dpt jln2.. lagi2 la kalo kena stay.. ske sgt dpt jln free..

tapi..........

skrg dh berbeza.. sbb dh de iman.. dh de abah iman.. n dh jd tukang pembekal susu iman.. mcm ane nih.. penin2.. seminar tu sehari n mmg x kn bermlm kat melaka.. so kurg masalah..

tapi.........

mcm ane nak pam nanti? maybe bertolak dlm pkul 7 pagi sbb stat acara dlm kol 9.30 pagi.. so slalunye ibu iman ni akan pam dlm kol 9 pagi.. 2 ptg.. ngan 5 ptg.. so mcm ane ni??

ermmm.. akan try curik masa masa tea break dlm kol 10 pagi.. xpe la x dpt minum pon.. x pon tapau la n lari jap cari surau.. lunch lak.. mkn cepat2 n pam.. tp nak pam sebelum blk mesti x sempat kn.. adehh mcm ane ni.. nak kena cite kt big boss ni my prob maybe dia leh paham.. lgpon dia pon pompuan.. (amat berharap dia memahami) insylh leh settle kot masalah part ni..

tapi......

nak simpan kat ne?? mmg ade cooler bg tp leh tahan ke ni lbh kurg 10 jam... ice pack avent ni 2 ketul je.. ke kena stanby lagi 1 bli kat sarakids yg leh tahan smp 14 jam tu.. x kn nak tumpang freezer hotel tu lak.. leceh la.. asenye kena bli la ice pack 1 or 2 lagi utk backup..

ermmm.. dh selesaikan ke masalah ni???

apepon ibu iman kena berusaha n berkorban masa n mkn.. yela mkn kt hotel kt sodap2 huhuhu.. kena cargas n pantas.. :D xpe2.. apa sahaja utk mu sayang...

* td masa g wedding opismate kt bankuet mbsa.. my big boss pggkan iman kebetulan terserempak kat bankuet... n ibu iman ni mkn la.. pastu my boss ckp "features anak u ni mcm mat saleh.. kulit dia pink n gebu.. padat... sedapnye bdn dia... besa.. kulit dia.. ske saya tgk.... " pastu ibu iman pon menyelit "maybe sbb masa prgnt x penah miss minum melilea greenfield organic n soya organic kot.. tenpias la ni hehehe" (ngan nada sedikit bangga)
pastu siap tambah " puan, iman full bfeed" bos lak kata " ooohhh!! patut la.. mesti sihat n jrg sakit.. tgk la bdn dia sejat n melepak pinky.." aku lak.. sengih2 kambing sambil makan nasik yg sodap tu.. iman lak mcm tau2 je kena puji spjg bos aku pgg dia senyap jek.. n leh gelak.. main ngan anak bos.. :p (tp sbenanye x brani komen pe2 kalo org puji iman sbb kang org kata prasan la plak kn huhuhu yela kang org dok ckp ingt anak dia sorg je ke comel ngeh..ngeh..ngeh.. baby seme comel la.. sbb Allah nak suruh seme org syg dorg n jaga ngan penuh kasih syg.. kalo x kang bb seme terbia sbb seme org stress n x saba nak jaga.. :p)

p/s - sesape yg penah alami mcm diri ini g kursus n mcm ane handle sesi mengepam n menyimpan share ye.. riso gak ni..


Friday, January 8, 2010

jumpe doktor

dlm bape ari ni asyik jpe doktor jek..

hari ahad lepas dok umh.. kemas2 umah..
ayah jemput sbb hubby keje pagi blk mlm.. mcm bese gak weekdys dok umh mak.. wknd je blk umh sndiri.. penat tau mcm ni ulang alik ngan brg2 iman lagi huhuhu
bwk iman g klinik sbb iman de batuk n selsema tp x demam..
smp klinik..

doktor : hi iman!!! haa nape ni dear?
ibu iman : iman selsema n batuk la doktor?
doktor : la ciannye.. bila kena?
ibu iman : pagi td.. batuk dh mcm org tua dh doktor..
doktor : iyeke.. ciannye.. meh kita cek iman..

masa ni kemba pon ikut masuk skali..
pastu doktor soh iman bukak mulut jelir2 lidah.. comel nye muka dak bulat tu huhhu

doktor : ok paru2 dia clear.. xpe saya bg ubat batuk n selsema.. meh kita timbang berat iman

ibu pon ltk la iman atas penimbang.. mak aikh neves2 ibu lak neves bape dh berat dak lat lat ni..

doktor : wahh! sudah 6kg.. sgt sihat.. (doktor smbil gelak2)

dlm pale ibu iman.. patut la lenguh thn ibu ni.. :D
pastu doktor cek ibu lak sbb ibu nak amik multivitamin n kalsium..

doktor : ok ibu iman meh duduk cni kita cek blood pressure..ermm ok.. sihat, still bfeed lagi ke?
ibu iman : a ah, doktor alhamdulillah full bfeed
doktor : wahhh!!! bagus la ibu iman ni.. untung iman.. ok u vitamin ni n kalsium utk bantu u..
ibu iman : ok doktor tq byk2 ye..
doktor : no problem dear.. ok iman bye2.. jgn lupa mkn ubat cepat sihat (ngan nada ceria)

doktor zaini mmg sgt2 ceri orgnye.. sejak dr prgnt lagi cek up ngan dia.. kebetulan dkt ngan umh klinik dia.. dia sgt2 frenly pastu dia panel mbsa.. so mmg lekat trus la ngan dia.. de member opis la cadangkn cek kat dia sbb dia mmg baik.. dh pegi klinik tu terus jatuh cinta ngan servis n layanan dia.. :D


selasa aritu..
mcm bese keje.. smp masa pam la dlm kol 9 pagi tp ase mcm de yg x kena.. sbb mcm nak kena milk engorgment.. adehh riso dh ni..

ermmm btol la.. dlm kol 11 mcm tu bdn dh stat gigil skit.. selang bape minit dh gigil tahap dewa.. adehhh mmg mencaba kalo kena kt opis yg sejuk ni.. dh ketaq-ketaq seme2 bdn..

akak2 kat opis dh riso.. aku ckp x pe kak ni bgkak susu ni.. tp kepala aku dh sakit tahap dewa.. try gak pam dlm gigil2.. dh mcm drug addict huhuhu seyes.. tp x leh kua gak.. pastu telan panadol n baring jap ok skit.. kurg gigil.. patu member hanta blk umh sbb x tahan sejuk kt opis.. blk trus tdo.. bgn dh kurg demam sbb tdo selubung.. bdn peluh2 tahap dewa.. tp kepala sakit mcm nak pecah mata pinar2.. iman aku pgg kejap je susukn sbb seyes mmg x larat dh ni.. ase mcm nak pitam

sdlm kol 1 ase mcm dh ok member jemput blk opis ingt ok la dh leh wat keje.. masuk opis sama gak kepala kt blkg ni mencengkam sakit giler.. so ase baik blk je dr kepala mcm ni kn.. leh la drive slow2.. terus g klinik kt umh mak.. sib bek klinik panel mbsa bersepah kat s.alam ni..

kat klinik..
ibu iman : assalammualaikum doktor..
doktor : wsalam.. nape ye?
ibu iman : td saya kena bgkak susu n ase nak demam.. ni pon pening sgt2..
doktor : ok kita cek tekanan darah ye.. ermmmm rendah ni tekanan darah awk..
ibu iman : nape ye doktor jd mcm tu?
doktor : mungkin sbb awk tahan sakit ni.. tu jd tekanan n darah trun.. awk rehat la ye.. saya bg panadol je.. sbb awk bfeed.. so x yah g keje
ibu iman : ok tq doktor

blk umh layan iman jap pastu tdo.. seyes nak pitam asenye..
bgn ase dh lega skit layan iman n bfeed dia n mandikn dia.. tgk pengorbanan ibu.. wpon diri sndiri tonggang terbalik anak tetap d hati n uruskn anak.. dlm kepala aku slalu nak kuatkan smgt sndiri ckp mcm ni kt diri sndiri "bukan sng nak dapatkn syurga d bawah tapak kaki ibu.. seme ni kena lalui" huhuhu tp btol la kn.. ingt sng2 dok ilek2 leh dpt ganjaran mcm tu.. kena la hempas pulaskn.. mane de mende free :D

mlm hubby blk lawat n kebetulan hubby cuti arini n esoknye.. so dia tdo umh mak teman iman n ibu iman..

pagi nak g keje x larat.. kepala still pusing lagi.. ajak hubby g klinik zaini.. ahad artu dh g kn hehehe..

doktor : hi.. haa nape ibu iman?
ibu iman : saya kena bgkak susu semalm.. n arini sakit kepala x ilang lagi..
doktor : laa iyeke.. kesiannye.. sakit tu.. meh kita cek tekanan darah dlu..
ibu iman : smlm cek kt klinik tekanan rendah..
doktor : ok tekanan normal (Sambil dia tunjuk mende tu) ermm meh kita cek tgk mcm ane demam ke tak..
ibu iman : x demam asenye..
doktor : a ah x demam.. ok ibu iman baring, saya cek.. tgk ade merah tak kt b... ishhh merah ni.. aduss...sakit ni.. kesiannye ibu iman..
ibu iman : a ah doktor saya baru pasan masa mandi pagi td.. smlm doktor tu ade tanye.. ade merah ke tak saya kata xde..
doktor : ok2 mesti mengigil2 smlm ni.. sakitnye.. (ngan gaya gigil2 doktor tu buat ngan mata dh kecik buat mimik muka tahan sakit)
ibu iman : a ah doktor ketar2 saya smlm huhuhu
doktor : ok saya bg ubt kurgkn bgkak n antibiotik ye.. ubt ni x kacau susu nye pengeluaran..

sambil doktor update kat pc dia report ibu iman.. dia tanye lagi..

doktor : u pam tak kt ofis?
ibu iman : pam
doktor : bape kali sehari
ibu iman : 3 x.. kol 9 pagi.. 2 ptg ngan 4 ptg sblm blk..
doktor : wahh!! bagus nye ibu iman.. (ngan nada teruja) abis dkt opis simpan kat mane?
ibu iman : ade freezer
doktor : bagus.. bagus.. dr opis nak ke rumah isi dlm ape?
ibu iman : cooler bag
doktor : bagusnye!!! nanti jgn bg iman susu b yg sakit ni.. bg yg sblh.. pakai pam ape? nateri ke manual?
ibu iman : letrik
doktor : (sambil pgg bahu ibu iman..) u mmg bagus.. so masa susukn iman leh pam skali yg sblh ni..
ibu iman : ok doktor tq byk2 ye.. so arini saya mc la ye..
doktor : ehhhh!! bkn ari ni je.. esok pon u kena rest ok.. saya bg 2 hari
ibu iman : tq doktor.. sya klua dlu..
doktor : ok dear.. take care..

doktor tu sgt frenly kn.. sbb tu klinik dia ramai org..

so arini dh keje blk n ibu iman dh sihat n dapat susukn iman mcm bese.. alhamdulillah.. tu la dugaan seorg ibu yg susukn anaknye :D

ok nak blk dh.. bye.. selamat berhujung minggu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...