Thursday, February 16, 2012

Hukum Menyusukan Anak lebih 2 Tahun

bukan adik dlm ni.. abg dia yg dok dlm nursing cover ni.. haishhhh

Soalan :
Salam Ustaz, tempoh penyusuan ibu menurut islam adalah 2 thn utk anaknya jika dia mampu; Apakah hukumnya jika ibu menyusukan anaknya lebih dari 2 thn? terima kasih ustaz?

Jawapan :
Tak ada masaalah menyusukan anak lebih dari 2 tahun, jika perkara itu tidak mendatangkan mudharat kepada bayi, dan dgn kerelaan sisuami dan isteri. Cuma kebiasaannya anak apabila sampai umur 2 tahun dia memerlukan makanan tambahan yang lain.

Adapun ayat al-Quran dari surah al-Baqarah: 233:

وَالْوَالِدَاتُ يُرْضِعْنَ أَوْلادَهُنَّ حَوْلَيْنِ كَامِلَيْنِ لِمَنْ أَرَادَ أَنْ يُتِمَّ الرَّضَاعَةَ


Maksudnya: “Dan para ibu itu menyusukan anak-anak mereka selama sempurna 2 tahun, bagi sesiapa yang menyempurnakan susuan.”

Ayat ini hanya berupa bimbingan dan bukan menunjukkan suatu kewajipan yang membawa dosa jika menyalahinya.
Saya juga masih menyusukan anak yang berumur 2 tahun 4 bulan dan mmg la xde gaya nak berenti.. tp ramai sgt makcik2 bising sbb share dgn adik dia yg berumur 1 tahun.. kedua-dunya mmg x pernah d beri susu formula... ada yg kata ok.. ade yg siap sound "laaa kesian la adik dpt sisa2 jek.. " aik.. bleh eh sisa jek... ermm senyum je la... x nak timbulkan sesi dialog plak.. bkn saya x nk wean off kan Iman tp penat dh pujuk.. ade yg suruh letak jadam la asam la ape la.. tp kn adik diamasih menyusu... nanti adik dia nak bfeed nak kena basuh.. skali kang adik dia nk bf sya plak terlupa nak p bersihkan, x pasal2 ngan adik skali stop.. x ke haru namanye.. (alasan cuba d buat oleh ibu Iman n Taqwa utk wean off ahahha)

mmg akui x larat.. seyes penat tp seorg ibu akan cuba n buat apa saja utk ank2 btol tak?? tp bila dh biasa jd mcm xde ape.. kalo ade pilihan mmg nak stopkn abg Iman.. ckp pasal x ckup zat n adik x ckup susu x prnh terlintas sbbnye adik Taqwa ni lagi debab n embam dari abg Iman.. ntah la bila dia nak stop ade gak pujuk siap ckp "dah la Iman ibu sakit.. dah eh" kadang2 dia ckp "sian ibu sakit.." so dia x nak la.. tp kalo tang hangin dia nak jugak n cuba slow talk dia akan pekik "ibu, Iman nak cucu!!!!" sudah... abis tu mcmano??

ok ni nak share skit dpt masa join kursus pengurusan jenazah.. ustaz selitkan.. sgt menarik
  • setitik susu yang diberikan akan dapat 1 pahala - bayangkn ibu2 skalian.. bape titik dh kita berikan pd anak kita?? kalo 2 thn?? besarkan ganjaran DIA beri..
  • Ibu yang menyusukan 2 tahun anak InsyaAllah wajib syurga baginya - tp kena la jugak jlnkn tanggungjwb n perintaNYA..
  • Ibu yang menyusukan anak yang menangis, pahalanya setahun solat dan puasa
  • Ibu yang menghabiskan waktu tidur malam nya dengan menjaga anak akan mendapat pahala sama dgn memerdekakan 20 orang hamba
besarkan ganjaran yang Allah berikan kepada kita sebagai ibu.. sbb tu la tak mudah memikul tanggunjwb dan memegang tittle ibu.. Allah itu Maha Adil.. dan Maha Pemurah..

2 comments:

Ajan said...

mudah2an ~~.. besar btol ganjaran Allah berikan kt ibu2 ni..

roshda said...

tu la kan.. alhamdulillah
moga kita x lepaskan peluang ni InsyaAllah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...