Tuesday, July 7, 2009

Breastfeeding part 2

lamanye bru nak smbg smp dh x bape nak ingt.. :D
bz sgt.. last weeknd kena g Hulu Langat de Program Kerajaan Selangor pasal ICT so aku jd tenaga pengajar.. kat Kg. Tanjung Sepat, Banting... ajar ketua kg, JKK, Imam n AJK kg.. tp pengalaman yg sgt best n baru... penat tp enjoy.. tglkn hubby sndirian d umah d ujg minggu. x pe2 carik rezki.. hehehe nanti post lain la cite pasal tu ni smbg cite lepas yg dh agak basi hehehe

oleh Jasmine Tay - pakar susu ibu.. ni secara ringkas je seme ek.. detail leh dpt dr internet n byk skrg dh jual buku2 pasal susu ibu ni..

Kebaikan Penyusuan Susu Ibu secara ekslusif
Kepada ibu
- Sekali hisap 500 kalori burn
- Cara yang btol, bila baby hisap.. bahagian bawah perot akan terasa tertarik ini adalah utk proses pengecutan rahim, bagi mempercepatkan proses pendarahan cepat berhenti
- period lambat
- sgt2 menjimatkan.. susu formula kat lua sebungkus dlm rm50.. kalo sebulan leh jimat n bleh bli makanan berkhasiat utk baby n ibu..so leh salurkan khasiat makanan tu melalui susu ibu yg akan jd lebh berkhasiat :D

Kepada baby
- makanan utk otak IQ
- antibodi
- pembentukan gigi dan geraham
- sebutan jelas dan byk ckp ( ni sbb bila baby hisap susu ibu direct dia kena usaha utk sedut ini leh kuatkan geraham dia.. if baby isap susu botol susu tu akan mengalir sndiri tanpa dia kena usaha sndiri utk sedut.. n baby jd x berusaha)
- cepat berjalan
- kurang memilih makanan
- lebih kasih sayang

tanda baby lapar
- gerak kan tangan dan kaki kuat mcm mengayuh
- hisap jari
- dalam keadaan tak selesa
(pastu yg bg ceramah tu wat lawak.. dia kata mak n ayah sila alert mende ni.. jgn buat2 x paham2 lak.. :D)

Cabaran
- puting luka / sakit : ini disebabkan salah posisi hisap.. baby kena hisap di aerola bkn di puting.. tu yg jd pedih n luka..
- tak cukup susu : baby kena hisap direct utk hasilkn susu.. pujuk dia dgn kuis2 pp dia supaya soh isap.. kena pandai pujuk..
- puting ke dalam : kena cek, dgn cara tekan 5 saat masa mandi ata guna jari massage
- bengkak : sbb tak bagi susu terus lepas melahirkan atau susu d block, so kena pump
cara atasi -
i. tuam dengan tuala sejuk
ii. guna kobis dan tuam tak lbh dr 10 minit (sbb nanti masak plak kobis tu kata dia la hahaha)
iii. massage with hot towel
iv. 1 sudu kopi dalam mangkuk campo air suam dan sapu breast sbb cofee panas bleh kembangkan saluran susu

aerola yg kawasan gelap tu..

* kalo nak bli breast pump.. bli yg sedut di aerola.. kebayakkan pump murah dia sedut kat puting je tu yg sbbkn puting pedih n sakit... antara brand yg sedut kat kwnsn aerola ialah medela, spectra 3 n avent manual..

Tips tambah susu !!
- makan kurma merah
- minum milo panas
- massage dengan hot towel
- cara melayu : mkn pucuk pegaga, jantung pisang, lobak putih
- cara china : makan betik muda, bijan hitam, ikan senangin, ikan bawal putih
- cara india : shark putih , daun kelo, biji halba

pastu byk lagi la dia aja mcm ane kedudukn menyusukn baby.. tp rasanye lgi elok tgk gamba... lgi paham.. masa dia demo bru aku tau mcm ane posisi football.. masa baca n tgk je gamba dlm buku mcm nak gelak je n x bape nak reti hehehehe.. aku de 2 buku penyusuan susu ibu secara ekslusif suhaida blikn.. dia pon bg anak dia susu ibu ekslusif wpon dia keje.. so aku ase teruja...

aku amat2 teruja n kagum pada ibu2 yg bg susu ibu kat anak2 dorg.. lagi2 yg berkejaya.. ske dga pengalaman dorg.. kdg2 kn bila dorg cite kn aku mcm tersentuh huhuhu.. kdg2 air mata bergenang..seyes.. mayb naluri hehehe.. sbb aku tau bkn sng nak buat.. kena byk sgt berkorban dr segi masa, tenaga n mental :D seronok sgt2 bila baca blog n dga cite pasal pengalman dorg.. berdoa n berharap moga boleh ikut jejak langkah rakan2 yg dh berjaya.. Insyallah :D

lagi 1 lupa lak nak share.. ade 1 kajian d buat d rumah org tua yg d tglkn anak-anak.. di tanya la "dlu pernah susukan anak2 dgn susu ibu?" hampir keselurahan menjawab "tidak" ermmm.. kdg2 kita x terpk kn antara mungkin leh jd faktor susu ibu kn.. - ni penceramah yg crita

ni lagi.. masa ceramahkn.. penceramah tu open n klaka gile.. gelak je seme org.. lagi2 la para bakal bapa.. dia bkn sbut breast ke.. tp dia sebut tet*k yg d ulang berkali2 muahahaha.. ayat yg slalu dia repeat "jgn ingt tet*k kecik mcm putu piring xde susu.. yg penting keazaman n kesabaran" pastu mcm seme org nak tgk tet*k dia sbb dia kata dia pon mcm putu piring gak hahaha.. mmg aku ske la cara dia.. x buhsan n buat org lagi semgt :D

sblm balik pose dlu.. hubby la sruh.. tp dlm ati mmg nak tp segan ekekek.. sib bek hubby paham dia kata leh ltk kat blog muahahah perli la tu..pakai hp jek.. camera d roskkan oleh adik.. huh

ni godies yg dorg bg.. susu aku bg kat kwn opis sbb saya alergik huhuhu.. rugi2

moga2 seme ilmu yg dpt ni leh share ngan rakan2 n leh jd rujukan diri sndiri bila lupa.. n leh d bukak d mana2 (yg de internet line la)

ok smp cni dlu kali ni..

9 comments:

Liz said...

tanamkan azam yg kuat dlm dada, selalu berdoa pada Tuhan agar dimudahkan perjalanan breastfeeding dan bersedia utk menepis segala cabaran, kutukan dan tohmahan dr org sekeliling =)

insya Allah.. good luck!

roshda said...

liz,
tq very much atas support u.. sgt2 appreacite :D wahh.. i tgk blog.. dh 9 bln u breasfeed ur baby... mmg leh share byk mende ni..ngan i yg zero ni..so leh la i add ur blog ek sbg sokongan :D

bleh share pasal tohmahan tak.. mmg de yg memeandang rendah n bg kita down bila kita nak support susu ibu ni.. sbb katanye wat pe nak susah2 kn diri nak perah2 simpan2 seme tu.. lg la yg keje.. kena bgn pg susukn anak sblm g keje.. pastu blk keje kena trus susukn baby direct..tp if u leh share penglman u sndiri.. tringin nak tau sbg sumber inspirasi :D

nurulzia said...

roshda...u selalu pi giant shah alam yek?jom jumpa nak?

Liz said...

9 bln tu x la boleh dibanggakan sgt kalau nak banding org yg dpt bf lebih 2 tahun.

add blog? haa,sila..sila..

wah,tohmahan tu x sama bg setiap individu sbb kita dikelilingi oleh orang yg berlainan.

like me:
- penah dianggap bodoh sbb menyusahkan diri

-penah dianggap "tu la, pandai sgt!" bila anak demam/sakit

-penah bergaduh dgn SILs ttg susu ibu nie.

-penah dikatakan susu ibu x bagus gara-gara anakku small size. (dah mak nye small size,takkan anak mcm gajah lak)

-pernah digelar 'berlagak pandai' bila promote susu ibu

byk lagi la.. hehe.. x larat nak ckp sume.

check kat blog saya, kat bhgn breastfeeding. ada la kisah terselit2.

bf ni x susah. kita je yg anggap susah.

sy rasa sgt senang. nak keluar rumah, tak perlu nak siapkan botol susu/tin susu/ air panas/sabun basuh botol etc. bwk badan je. anak nak susu? bf je la. dijamin bersih!

malam2, xyah bgn pegi dapur utk buat susu. boleh terus direct feeding je.

ala org lain tu, susah2 je fikirkan 'kesusahan org yg bf ni' sedangkan org tu sndr x merasakan ianya susah. hehe..

tiada susu yg lebih baik dr susu ibu sbb susu ibu mengandungi antibodi dan sel2 genetik yg tidak dpt ditiru langsung oleh pembuat susu formula. tu la hakikatnya.

bonding antara mak dan anak lebih rapat. perasan x,ibu yg menyusukan anak akan selalu pandang anak dia time nyusu. ibu yg beri susu formula, selalunya sumbat je botol dn pastu tgk tmpt lain.

ok, dah panjang lak cite.

satu nasihat sy. kalau betul2 nak bf anak, jgn beli botol susu langsung (melainkan bila anak dihantar ke nursery) dan jgn beli FM langsung.

roshda said...

nurul,
haii!!! jengok gak nurul kat blog ni.. rindu nye hehehe.. wpon x penah jpe tp nurul tetamu setia blog yg x seberapa ni.. mcm ane umrah?? alhamdulillah nurul n family n baby selamat smp.. x saba nak tgu update nurul lagi kat blog... sgt2 teruja..

u ckp pasal giant kn.. i nak tanye u ade g giant tak bile ek lupa.. i mcm ternmpk u la.. ngan hubby tp masa tu mcm u x blk dr umrah lagi.. kalo x silap 16 jun tp u penah mention u blk dr umrah 17 jun.. tp muka mmg mcm u.. tp i x sure la.. :D takut pelandok 2 serupa.. i pandang byk2 kali tau.. tp u ke??

a ah slalu gak bli brg2 dapo kat giant.. u dok mane? jpe.. hihihi segan la... saya gemok n lagi gemok bile dh mcm ni ekekeke, nurul cantik :p tp bleh je.. hehehe


Liz,
tp 1 jangka msa yg lama tau 9 bln tu.. my fren pon de gak yg sethn lbh breastfeed.. tu yg tgh kumpol keazaman dr golongan2 yg mcm liz ni :D

yeke liz.. mcm tu skali dorg ckp.. mmg ade org2 yg kurg pengetahuan n kurg pendedahan.. kalo x kuat mmg akan down.. tp dgn adanye geng mcm liz ni mmg akan bersemgt n ade moral support.. tq byk2 sgt liz.. hargai sgt...

a ah ade tgk blog ni.. comel anak liz sape kate kecik sgt.. btol la mane leh anak besa sgt2 nanti mummy dia x larat nak agkt ekekek.. lg 1 susu bdn ni leh elakkan n kurgkn risiko kanser payudara n serviks..

ok nanti i tgk2 n jengah2 blog liz.. nice 2 know u :D

nurulzia said...

16 jun?
ade2..i ade pi giant..i sampai 16 pagi..terus pi check up..pastu i ade singgah giant..yg i ckp 17 tu i'll start blogging tapi i demam..xlarat..ish..nape xtego?tapi mase tu i pakai baju ape?u jumpe tu pagi ke petang?if pagi nk ke tgh hari tu..i la..kalo ptg tu bukan i la..hehehehe
teringin nak jumpe u...lagipun due kite tak jauh kan?i raya ni...erm..ade la nak bagi u buah tangan skit..ni no i:0173644507
anything u nak sms,juz do it k..nanti gimme ur phone number jugak yek...
ala..mana ade cantik..i tgk u dlm gambar cantik jugak ape..sume ciptaan ALLAH cantik la yang..kalo tak..xkan hubby u gile kat u kan???hehehehehhe

roshda said...

haaa!!!
bia u yg comfirmkn tu u ke tak ekekeke..
u n hubby pakai bju hitam kn? masa tu u yg tgh mkn ape ntah.. sambil jln kat kedai roti lua tu.. pastu ur hubby naik mesin timbang... masa tu la i curik2 toleh tgk.. masa tu lunch time.. i n hubby g mkn kt food court.. tp btol ke u? comel je hehehe..pastu nak sure lagi i tgk prot u.. emm.. bkn sbb lain tau.. nak pastikn u tu nurul yg btol ke.. kn u prgnant.. tp i leh gak nak sure ekeke.. klaka tau masa tu.. my hubby dh tanye knape? pandang sape.. i jwb.. xde pe la.. dh2 jom kn.. :p u 2 mcm remaja ekekek x mcm dh kawen mcm couple je both of u :D tu yg i ase ehh...!! tu bkn la nurul.. u ke tu??

u ni ade lak ckp mcm tu hahahha xde la dia gilekn i.. jodoh je :p tp skrg dia lbh gilekn baby dlm prot ni muahahaha

ok nanti i sms u ek.. tq nurul.. seronok dpt kenal u.. de buah tgn.. ala.. segannye.. u ni pemurah.. moga2 rezki u bertambah2 lagi Insyllah :D

Tulip said...

thanks for sharing..very good info..penerangan ringkas & mudah difahami :D

nurulzia said...

dear..pakai baju hitam?erm..i pun xingat i pakai baju ape..hehehehe..tapi kalo hubby i naik mesin timbang ye la tu kot..hahahahahaha..coz hubby i mmg xbole nampak mesin timbang..huahauahauahuaha..
and i ni mmg mulut ngunyah je memanjang..mcm xkawen?hahahahahaha..xtau la..tapi selalu org ingt kami ni couple..bile dah boyot ni baru la nampak mcm kawen skit..kalo tak dulu sebelum pregnant,i pernah kene sound ngan pakcik masa hubby buat pasport..i tiod kat bahu dia coz penat..jap lagi pakcik tu marah2 ckp kat i ni xsopan depan khayalak berpeluk..nasib masa tu ade sijil kawen coz nak pi buat visa skali..terus diam pakcik tu..hehehehe

ok annti kite jumpe ok..xsabarnye..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...