Thursday, July 2, 2009

Antenatal Class Part 2 - Epidural

sgt2 bz lmbt dpt update.. ok kita smbg..

Epidural
- blind technique, kenapa doc tu kata mcm tu? sbbnye... jarum epi dimasukkn dgn tanpa scan pd tulang blkg.. sbb tu la ia mesti dilakukan oleh Pakar Bius sahaja.. so kat cni la org mcm agak riso.. masa cucuk tu... bakal ibu kena duduk dlm posisi menbongkok supaya tulang blkg tu terbukak.. so doc akan cucuk di antara tulang blkg nye rongga.. kat ctu la epi ni akan kawal saraf kesakitan..
- ape akan jd if salah cucuk?? kebarangkalian salah cucuk sgt rendah terjadi sbb pakar yg buat.. tp ape kata kalo terjd sbb pakar pon manusia biasa.. ok, kesilapan akan jd if tersalah cucuk maksudnye terlebih cucuk smp kena air tulang blkg.. huhuh ngeri kn dga (masa ni seme org yg kat klas tu mcm x nak la amik epi ekekekke, doc pon gelak.. 'seram ek seme???' dia ckp) so bila terlebih cucuk.. akan ade lubang la.. air tulang blkg akan mengalair so utk elakkan air mengalir.. darah d gunakan utk menutup lubang tu.. kira ni d panggil penampalan 'patch' so doc kena cucuk skali lagi kat ctu n tampal.. pastu ok :D
- masa cucuk tu x kn rasa ape2 kdg2 x sedar pon.. mende ni diakui oleh sabatku 'Situt' sbb dia mmg 2x bersalin amik epi.. so dia leh jd testimoni hehehe.. doc akan masukn 1 wayar pastu bakal ibu leh baring mcm ane pon sbb wayar tu x kn terasa..
- Selalunya n doc tu bg tau rahsia " epidural tak kan d beri 100% sbbnye.. nanti bila bg sepenuhnya, para ibu x kan rasa ape2 so x kn berlaku proses nak teran baby... so bila baby dh nak kua n nampak kepala.. doc akan mengelat dgn mematikan ubat epi tu" ni mmg kebayakkan hospital buat.. bkn nak buat jahat tp utk kebaikan baby n ibu.. :D ni rahsia tau jgn bgtau sesape kata doc tu hahahahaha.. (patut la situt kata dia tetap ase sikit sakit.. so situt ni la rahsianye hihihi)

mcm ni la Epidural dilakukan.. mcm ngeri tp Insyallah xde pe.. n plg mujarab bg yg x tahan sakit n x salah pon.. cuma org kita ni mcm jd penyakit blame org yg amik epi ni.. ni kira alternatif yg selamat.. aku x tau la mcm ane nanti takut huhuhuhu

Benefit
- elakkan hypertension sbb dh terlalu sakit kn.. nanti bakal ibu yg lagi2 1st time akan tensen n stress ngan keadaan yg x penah d alami.. kesakitan yg sangat.. so bleh amik la epi ni..
- jika ada masalah penyakit dan dh dpt nasihat dr pakar
- selamat utk baby n ibu
Risk
- Headache
- Shivering
- Sleepy
Cannot Epi
- Tekanan darah rendah
- Kawasan tulang belakang ada infection
Disadvantage Epi
- Bila tak rasa ape-ape kena guna vacuum or forceps sbb x rasa nak teran so baby susah nak kua.. sbb tu la doc akan cheat dgn mematikan epi bila dh nmpk baby nak kua..
- Susah nak kencing.. sbbnye dh x rasa ape2 kn..
* Orang slalu mintak epi ni bila bukaan dh 3 hingga 5 cm.. kalo dh besa sgt tu payah la.. teran je la bak kata doc tu ekekekke.. nak cucuk pon susah kang salah cucuk lak sbb dh x leh dok diam sakit sgt..

ni tambahan..
ramai yg blame epidural dgn alasan akan sakit blkg bila tua.. bukn sbb epi.. tp sbb kurg senaman, kurg kalsium n sakit blkg sbb muscle cramp.. bkn kat tmpt d cucuk tu.. org x cucuk epi pon sakit blkg.. so x leh nak blamke.. x penah lagi ade bukti yg mengatakan sakit tu sbb epi.. ni doc la ckp.. :D

ok smp cni dlu ek.. de skit lagi nak share pasal tips penjagaan baby n breastfeeding.. nak smbg keje sat..

2 comments:

Siti Fatimah said...

Cheating tu aku tak ase masa kt PPUM. I was so much on drugs masa bersalin tuh. Lucky i can still teran2.. Sbb firdaus punya heartbeat dh turun gila, smpai doktor tros nk suggest c-sect. Dh nk langgar tros forceps ke vacuum ke. Sib baik baby kecik n 2 3 kali teran tros kuar. Alhamdulillah....

Dkt HUKM, die tak cabut sikit. Tp dia reduce kn drugs tu cemana ntah. Aku cuma kurang sakit kt bdn, ngn peha ke ujung kaki. Tp kt anu still ase.

Sbb aku tau la die nk cheat ke tak. Sbb mesin tu sbelah aku. Aku nmpk sendiri komposisi ubat dimasukkan. Die on ke die off ke.

I'm born doktor. Tp blaja bodo. So no so doktor but still takleh nk tipu aku. Muahahahaha

-NuNa- said...

umi i wat epidural masa adik i yg bongsu..masa tu br di perkenalkan..mng camtu la rasenye..n memang tak sakit..sampai sempat baca magazine lagi..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...