Tuesday, June 30, 2009

Antenatal Class by Darul Ehsan Medical Centre at Concorde Hotel, Shah Alam

Pada 28 Jun 2009 aku n hubby telah ke Antenatal Class kat Concorde Hotel anjuran Darul Ehsan Medical Centre (DEMC). padahal baru je smp pg td dr Terengganu dlm kol 1 lbh.. pastu lepas subuh trus siap2 nak g class lak.. demi si comel ni kami sanggup g gak wpon agak penat skit.. :D

Alhamdulillah rasa best sgt n amat2 berbaloi.. hubby lak yg lebih excited lepas g klas ni ekekek masa klas pon dia excited gak dga.. x ngantok langsung n enjoy..mmg byk input yg kami dpt.. yg bg ceramah adalah pakar O&G, Pakar Kanak-kanak, Pakar Bius, Pakar Susu Ibu dan beberapa lagi la pakar.. dari DEMC..pasal mkn mmg tip top.. rasa mcm nak letop perot bila lunch ekekek kalo concorde ni mkn mmg best la.. buffet kn.. mmg abis la rasa seme.. baby pon kenyang mkn sama ngan ibu n abah dia hehehe

ada byk ilmu nak share.. tp mungkin x seme.. ade la seskit yg de catat dlm buku free ni anmum bagi leh lah utk panduan kita bersama.. lelain dlm pale kot hehehe

Ceramah 1 : Pregnancy & Labour Process by Pakar O & G
(ni antara ringkasan je ye..)
  • Deliver > 38 weeks
  • Sebab-sebab bleeding : gugur, uri kat bawah , nak bersalin
  • 3 Peringkat Semasa Bersalin

    i) Peringkat Pertama
    a. Kontraksi rahim kerap
    b. Bertambah kuat
    c. Tambah kerap
    d. Pangkal rahim mula terbuka
    e. Bayi turun ke laluan peranakan
    f. Masa 8 hingga 16 jam
    * masa ni if nak Epidural boleh jika tak tahan sakit dan di nasihatkan ambil epidural masa 3cm plg elok sbb kalo dh besa bukaan makin sakit, pakar bius susah nak cucuk kat blkg.. dan boleh sebabkan high risk pada ibu sbbnye bdn dh x leh dok diam 1 posisi..

    ii)
    Peringkat Kedua
    a. 1 hingga 2 jam
    b. Use to push
    c. Strong contractions
    d. Pressure felt below as baby is delivered
    e. Episotomy (gunting) ini utk elakkan koyak terlalu besar bila tak d kawal
    f. Baby dikeluarkan
    g. Berat normal baby Malaysia antara 2.3kg ke 3.2kg

iii)
Peringkat Ketiga
a. Uri dikeluarkan
b. Masa 20 hingga 30 minit
c. Mengigil
d. Lapar
e. Jahit Episotomy
  • When child birth does'nt go as expected
    - untuk selamatkan baby
    - untuk kelahiran normal pelbagai cara
    i . induction
    ii. assisted delivery
    - forceps : tp skrg dh x pakai cara ni
    - vacuum
    iii. shuolder dystocia (bahu sangkut)
    iv. caesarean
    v. breech : (position baby tak normal) 8 kali bahaya daripada normal
    vi. manual removed of placenta
    vii. tumpah darah
* sorry if campo2 bahasa sbb ni nota sndiri.. dr pe yg paham dr slides :D

Ceramah 2 : Pain Relief / Epidural by Anaesthesist (pakar bius Dr. Afat DEMC)
(ni lg ringkas sbb doc tu byk tunjuk table n statistic so aku rumus sndiri je dr pe yg paham ek)
  • Doc ni byk crita pasal ubat penahan sakit n dia cite lanjut mengenai Epidural, mmg dlu masyarakat kita blame abis Epi ni.. tp sbenanye dia xde la kesan sakit pinggang la ape la mcm org slalu war2 kn.. Epi adalah salah 1 ubat yg plg mujarab utk para bakal ibu yg tak tahan sakit n selamat sbb ia di lakukan oleh 'pakar bius sahaja' takde lagi kenyataan yg mengatakan org sakit2 sbb Epi.
  • ade la beberapa org tanye pasal btol ke Epi ni leh bg kesan sakit blkg bila tua?? doc tu jwb.. bila kita sakit blkg.. ia berlaku pada kita nye muscle kiri dan kanan.. sedangkan epi d cucuk diantara tulang belakang.. so kat cni maksudnye bkn d sebabkn epi.. doc tu lukis la gamba utk lbh clear.. tp mmg btol pon.. so pada ctut aku tabik ko sbb ko dh kaji abis2.. so pada sape yg blame epi meh kita skolah kn dorg muahahahaha
  • Jenis ubat tahan sakit :
    1. Injection Pethidine - ni biasa guna x de la berkesan sgt cuma kejap jek..
    - 60 % 70 % digunakan
    2. Entonox - gas, yg ltk kat idung tu.. aku penah guna masa dnc tp x reti ekekekek sbb gabra kot
    - 50 % - 70% di gunakan (slalu d gunakan masa dkt2 nak bersalin)
    3. Local Block - jarang digunakan sbb dkt kawasan kepala baby.. doc nasihatkn jgn guna
    4. Epidural - 90 % - 100% effective n selamat pada baby n mother
oppsss.. sambung lak esok lagi ek.. cite pasal EPIDURAL lak.. pasal risiko, sape yg tak boleh guna epidural n ape kekurangan epidural.. nak iron bju sat.. sok hubby stat keje baru so kena smart2 skit hehehe

sblm tu.. nak share kat cni pada bakal ibu mcm aku ni.. doc tu bgtau.. mcm ane sakitnye bersalin.. nak tau mcm ane??? huwaaaa.. sgt mengerikan.. sblm ni dga je crita kwn2 tau dorg kata sakit tp dorg x bg perumpaan mcm ane sakitnye.. ayat yg bese dorg ckp "sakit mcm nak mati" so ade kajian dh d buat.. sakit bersalin adalah.. cuba korg bayangkn mcm ane org yg patah tgn yg terpusing ke blkg yg terkulai tu... sgt2 sakit kn??? tp sakit bersalin adalah lebih kurg 10x lbh sakit dr tu huwaaaa!!! NGERI!!! takutnye.. huhuhuhu smp doc tu kata.. berbahagialah wahai para bapa kerana mereka tidak akan rasa sakit yg sebegini huhuhu.. adehhh!!!!

6 comments:

ARIBA said...

hello..very informative..thanks for sharing..jangan lupa update lagi yek..I added your blog kat my bloglist ya...anyway, take care!!

The Mrs-Bride said...

yess!! me pun ada gi antenatal class held by annur bangi on june 14th hari tu! tapi time tu dalam 35 weeks camtu.. dorang x kasi gi class tu awal2! sbb takot lupa katanya.. huhuhu! best kan gi antenatal class ni? byk info leh dpt.. pastu, me paling suka part "breathing techniques" tu.. best2!! sangat berguna.. sejak class tu pun asyik dok berlatih jer skang ni.. heeee! well, good luck to us! :)

roshda said...

ariba
- hai.. tq lawat ke my blog yg x seberapa ni..anti i update lagi.. i dh tgk ur blog.. u pon x lama lagi je tu.. harus update cepat2 ni.. takut x sempat share u dh deliver hehehe.. t.care gak yek..

The Mrs-Bride
- a ah mmg syiok.. lagi2 bila hubby g same.. dia pon dpt pendedahan.. kalo x dia mcm tau seskit je.. pastu dia lak yg rasa takut lebih2 ekekeke.. i lak dorg nasihatkn g awl2 supaya lbh ready.. i ske part yg susu ibu tu.. sbb yg bg ceramahnye sgt2 klaka.. n open minded.. siap ajar seme2 la detail.. rasa bersemgt sgt nak bg susu ibu :D ayat dia yg x leh i lupa.. "anak kambing minum susu kambing, anak lembu minum susu lembu.. kenape manusia kenapa pulak anak manusia nak kena bg susu lembu... ekekekek" sgt mendalam maksud dia.. :D
masa exercise n "breathing techniques" pon ok gak.. sbb hubby kena tlg buatkn skali ase mcm best sgt.. seme ibu2 yg memboyot tergolek atas tilam nmpk comel jek hahahaha.. ok good luck 2 u gakk :D

koklie's said...

wah thanks 4 the info...kt kuantan ni limited sket kelas antenatal huhuhu kene survey gak nie

The Mrs-Bride said...

ehh.. ntah2 yg kasi talk pasal "susu ibu" tu org yg sama? sape ek nama dia? was it Jasmine Tay?? lebey kurang camtu la nama dia.. kalo btol, yeappp mmg besttt talk dia! suka sgt.. ayat dia pun sama lah cam u ckp tu! hehehe.. well, take care dear! :)

roshda said...

koklie's
- mmg sgt2 berguna bg bakal ibu mcm kita ni yg xde pnglmn... try la carik slagi sempat ni :D

The Mrs-Bride
a ah dia la 'Jasmine Tay' ayat dia yg lg 1 ix leh bla.. n my hubby slalu perli.. 'jgn igt tetek mcm putu piring xde susu' muahahahaha tp dia mmg best kn.. open n best.. mmg x kering gusi masa dia bg talk..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...