Friday, December 18, 2009

Pengalaman spjg 2 mgu mengepam di ofis

stat keje 9 Disember aritu.. so baru je bape ari masuk keje..

so bermula lah langkah ibu iman utk memulakan tambahan tugas d opis.. sblm ni xde sesi mengepam susu iman.. so skrg nak kena adjust masa utk curik masa pam susu iman.. skrg ni pam dlm 2x kat opis.. sblm g keje sempat susukn iman.. sbb amik waktu masuk kol 8.30am.. so sesi pam yg pertama dlm kol 10am.. pastu lunch hour sempat blk umah mak sat jpe iman n bg dia direct.. sesi pam berikutnya adalah dlm kol 4pm alhamdulillah susu byk la gak.. btol la kata ctut.. bila kita dh stat keje n x bfeed baby direct susu akan byk.. masa dlm pantang skit bila pam sbb bb kerap menysu ngan kita... tu la riso yg bukan2 hehehe xde pnglmn kn.. bdak bru balaja :p

katne ibu iman pam? kat surau comel ICT.. leh la.. malas nak g surau kat atas.. n bgtau la akak2 yg dok kt ctu tlg cover ek kalo tetiba org nak jerkah masuk ke.. tp dorg tau la kalo dh de kasut kat ctu paham la tu kn.. 1st day seme org mcm terkejut n kagum sbb aku still full bfeed iman wpon dh keje n dorg x penah pon tau n tgk pam elktrik.. aku pakai spectra3.. nak bli medela FS lom ckup budget huhuhu.. mmg sng la.. cucuk je plug n tgu je.. skali pam ade la dlm 7-9oz.. de skali tu terlmbt skit sbb kena g putrajaya.. b ku mengembang ngan jayanye dpt byk wooo dkt 12oz huhuhu.. alhamdlh rezki anak ibu.. so tiap ari dpt la aku bekalkn iman fresh milk n iman pon beruntung sbb lunch ibu dia blk bg direct.. so dia akan melekap sepuas2nya n pastu terus tdo.. masa ibu nak masuk opis blk..

alhamdlh gak kat ICT de peti ais.. sng skit.. tp bese la suara2 sumbang.. "roshda... ko bebaik kang iman dpt abg lak kang.. x pon de yg pgl ko ibu" hahaha siot je.. maksudnye de la tu org terminum ke ape kn.. cehh hehehehe.. adee gak akak2 yg nak tgk mcm ane aku pam.. so aku pon ok jek.. tunjukkn la mcm ane guna.. sbb dorg x penah tgk.. n ade gak akak yg nak try.. aku ngan sng ati bg..n berharap de la geng yg akan join sama.. baru ase best nak share crita2 kn.. aku tau dorg pon tau betapa speselnye susu ibu ni cuma dorg xde pendedahan.. tp ayat yg aku x leh trima " xpe la susu ko byk.." caihhhh.. no la.. xde istilah susu kurg or byk.. bkn sng tau nak jd kn byk.. kena berkorban msa.. bgn tgh2 mlm pam.. sbb nak bg susu tu terhasil ngan byk.. pastu kena mkn pe yg leh tambahkn susu.. pastu kena tolak kopi n kafein.. huhu xpe2 sib bek aku bkn hantu kopi n tea.. pastu kena rajin pam.. sleang 2-3 jam.. pastu klo nak tau pam yg terbaik utk bg susu byk adlh kerap direct bg baby susu.. bkn sng tau nak jd seorg yg byk susu huhuhu pastu dorg pon ckp "akak ni abis pantang je susu kering" huhuhu no la akak.. susu x kn kering tiba2.. bila akak x kerap bg baby susu tu yg susu makin kurg.. susu terhasil on dmnd.. bila permintaan kurg.. susu pon kurg.. pastu bila akak dh set pas ni keje nak bg susu tin mmg susu tu akan slowly jd kurg... pastu aku kena mkn vitamin n kalsium utk bg bdn gagah perkasa n bg susu ni de power skit utk iman hahaha ni pon amik free je dr klinik panel.. mmg doc soh mkn.. kalo x nanti kalsium utk aku sorg akan d serap oleh iman.. ibu kang tulang n gigi reput lak ekekkeke.. n susukn anak ni mmg kdg2 perlukn rehat.. yela bdn kita dh hasilkn susu n kita perlukn rehat x leh n ak stress.. if stress susu x byk.. bkn sng tau... sape kata susu bdn ni sonang.. tp d sbbkn cuba jd ibu n bg yg terbaik.. ibu2 akan korbankn masa n cuba yg terbaik.. aku pon dh x kua bfast pepagi.. mkn roti n biskut n wat milo utk bfast.. pastu telan melilea n multivitamin n kalsium.. cukup.. kalo lapa mkn la biskut oat tu lbh skit my hubby blikn..

iman n ibu... sgt erat hehehehe pantang ibu blk keje.. melekap trus.. main cak2 lak tu..

n yg plg penting suami kena bg semgt n perangsg.. my hubby sgt2 supportv masey syg.. dia skrg rajin tlg kemas2 umah kalo cuti... pastu my hubby sgt2 mengambil berat pe yg i nak mkn hehehe ase mcm best lak.. dia blikn apple la.. biskut oat la.. sebut je la ape pon dia akn supply utkltk kat opis kalo lapa.. yela bfeed mummy ni slalu lapa huhuhu.. n my hubby akan tlg kemas dapo kalo masak pastu iman nak susu.. ibu layan iman n abah clearkn dapo.. bestnye!!! :p masey dear.. sgt2 membantu ibu iman.. aritu pam rosak pon dia dia yg merata2 carik sndiri histopoint n g hanta servis.. dh ar dia kata kat ceruk mane ntah..huhu masey ye abah.. nanti jgn lupa p amik tau.. lenguh gak pakai manual pam ni hehehe..

ok la.. ase tringin nak carik geng yg susuibu gak kat opis ni.. de gak geng... harap2 dpt menerapkn minda susu ibu sgt bagus n penting kat baby..mane la tau kn.. dlm usaha ni.. hehehe..

alamak.. handle pam ni tgl lak kat opis.. nak kena p amik jap g.. pagi ni my b dh kembang sib bek iman tlg..huhuhuhu kalo x wknd ni x slesa lak ase..

p/s - to mummy yg x full bfeed not 2 blame.. just nak bg smgt pd diri sndiri.. :D apepon seme tu rezki.. iman ni pon x tau la smp bape lama dia de rezki... harap2 lama n ibu dia gagah perkasa harungi dogaan n cobaan :D

4 comments:

CikMin said...

tahniah roshda..teruskan Bf selagi termampu..roshda dah pakai CD kt iman

blogresipi.com said...

Tak semua sanggup berkorban macam Mama Roshda ni. Tahniah! semoga Iman membesar dengan sihat sihat selalu :)

roshda said...

cikmin,
ade gak plan nak pakaikn iman CD tp cikmin.. skrg ni dok umh mak n kelam kabut skit.. plan bln dpn dokumh sndiri so leh la de masa nak cuci2 CD nanti hehehe.. pastu tgh survey ni mane yg jual CD ngan harga yg berpatutan.. cikmin de cadangan n tau? leh la shre..

hi mrs Faiz..
wah bestnye blog u.. leh link ni.. byknye resepi.. :D menarik lak tu.. tq sudi menjengah ke cni.. insylh selagi de daya n kekuatan akan d teruskn perjuangan ini ecehhh ;)

Ida Chan said...

caiyok2 ibu iman! alhamdulillah..dpt hb yg memahami n menyokong bf. bkn senang nk dpt yg understanding nih :P pulak tu mmg byk pancarobe nk fully bf. tp bile dpt sokongan hb, sumenye akan lebih mudah diredahi, insyaAllah...amin..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...