Wednesday, October 14, 2009

Pengalaman minggu pertama menyusukan Iman dgn susu ibu

Iman tgh tdo.. ibu update blog jap.. b lepas poo poo n nyusu pastu Iman tgkap lentok ler...mcm tu la keje budak kecik ni.. sblm mak su kemba dia g skolah td.. sempat gak la iman memain ngan maksu ana n ani... so skrg Iman nak berehat..zzzZZZzz so, ibu curik masa sat ek..

Iman tgh tdo..mmg x ske bedung kalo siang2.. panas kot.. pastu tgn mesti kt lua silang2.. mcm scan 3d masa 7 bln aritu..dh bese kot dr dlm perot

alhamdulillah arini genap 8 ari umo Iman.. n 8 ari gak ibu susukan Iman secara ekslusif... lom keje.. leh la penuh.. n harap dh keje pon ibu dpt beri komitmen gak utk bg susu ibu kat Iman Insyllah... doakan ye.. nak jd mcm ctut, ida n suhaida.. dorg keje tp dpt bg susu ibu secara ekslusif.. skrg anak dorg masing2 dh 4,5 n 7 bln.. hebatkn?? sgt2 kagum.. :D ramai lagi sbenanye tp 3 org ni adalah org yg rapat n plg dkt asenye utk d jadikan sumber inspirasi..

1st time susukan iman ase teruja.. tp mcm agak kecewa skit sbb yela susu x byk lagi.. pastu spital soh gak bg susu ibu... aku kuatkn smgt... pastu Iman mmg x pandai suck my nipple.. huhuhu aku pujuk2.. dia nangis2.. smp ke mlm aku cuba gak.. akhirnya alhamdulillah berjaya.. Iman mmg x puas sbb susu x byk.. tp aku yakin aku boleh! aku de bca artike yg bb bru lahir leh bertahan 4 ari x mkn ape2.. so aku ase xde masalah utk Iman.. sbb aku de susu skit.. so leh la Iman alas perot wpon mmg x ckup.. pastu mslh aku lagi.. nipple sblh kanna tenggelam.. mmg sgt mencabar.. so aku bg belah kiri je... aku pujuk dia gak bg kanan tp dia ngamuk.. so kesian la plak.. huhuhu

pastu mak dtg, dia ckp pujuk dia gak bg kanan.. n alhamdulillah ari ke2 Iman dh pandai isap yg kanan n pandai dh minum susu ibu dia... alhamdulillah :D seronok sgt2 tau.. x leh gamba la... melekap je budak kecik ni ngan ibu dia.. mmg kerap la dia nyusu sbb x puas kn.. tpx pe.. ibu sanggup demi Iman.. smp mlm ibu x tdo.. tdo kejap2 je.. xpe2.. ape je utk anak ibu :D

bila blk umah n dh ngurut susu makin byk... alhamdulillah lagi skali.. mmg bgkak susu bese ar.. bak kata kwn2 yg de penglmn n tu mmg mesti d tempuhi... denyut2 lagi kn.. aku kuatkn ati.. tu seme antara dugaan n cabaran utk bg susu ibu penuh kat si comel.. dorongan n nasihat kwn2 aku pgg.. makcik urut yg urut aku tu best dia urut skali breast aku so mmg kurgkn la bgkak susu ni.. kua air meleleh2.. n denyut2 dh kurg..

cabaran yg seterusnya nipple belah kanan aku luka.. tau la bb boy kn kuat sgt2 nyusu n agak rakus.. ske dengus2 n ngamuk... tu aku sedia maklun dr kwn2 huhuhu so ready je le... so aku bg Iman breast kiri je.. yg kanan aku pump.. masa pump hanya Allah yg tau pdih n sakit sgt... aku pgg kata2 suhaida "sbb tu la ramai yg give up utk bg susu bdn sbb masa dlm pantang sakit kat bwh.. pastu sakit breast lagi.. so mesti kuat!!" so aku tahan je masa pump.. yela susu byk dh bgkak n pedih lah tu.. Tuhan je yg tau betapa sakitnye.. tp dpt gak la dlm 1oz stgh.. skit je kn.. tp x pe.. leh la tambah2 utk Iman nanti masa dia ngamuk.. sbb dia kuat nyusu.. 2 jam skali..

ni hasil pertama pump.. skit je.. pastu sakit x hingat huhuhu.. sbb nipple luka..

aku msg alia kwn aku.. alia ni aku jrg jpe tp kira baik masa kat kolej dlu.. rapat la.. tp sejak keje ni jrg jpe dia.. cntct mcm tu je sbb masing2 bz..dia ni pon dh 2 thn bg ekslusif susu ibu kat anak dia wafiy.. tp dia housewife so lbh dia kat ctu.. aku tanye nak ltk pe kat nipple yg sakit ni.. so dia syorkan aku bli 'cocoa butter' brand palmers kat guardian.. pastu dia kata bagus niat nak bg susu ibu kat anak tu.. pastu dia ckp lagi kena "saba byk2, mmg kdg2 rasa nak gv up.. tp ko ingt je bfd je best gift a mother could give" Insylh alia.. aku try ek.. bru sgt lagi ni.. doa2 kn la yea aku kuat..

pastu smlm hubby g guardian carik cream yg alia ckp tu tp dh x kua.. pastu hubby bli cream ni.. org kat farmasi tu kata sama je n bagus gak.. pastu suhaida cl n aku tanye la pasal cream yg hubby aku bli tu.. dia ckp sama gak ok cream tu.. n elok sbb dia pon pakai.. ok.. so aku apply la cream tu mlm td.. harap2 crack kat nipple kanan ni cepat sembuh so Iman leh suck direct dr breast ibu..
ni la cream yg hubby blikn.. kt blkg tu gambo Iman.. tok ayah buat wallpaper kt lappy dia.. yela cucu sorg..

tadi lepas mandi, tunku n siap2 seme.. aku pon pump la.. nak wat stok mlm ni.. mlm mmg kena standby stok sbb Iman kuat sgt nyusu x ckup kalo direct nyusu.. pastu dia de 1 kerenah ske main2 je.. x isap pon.. pastu tdo.. dia leka kn.. pastu bila letak dia bgn blk.. so aku mmg kena standby dlm 3 oz..

nak excited skit ni.. ni hasil perahan yg plg byk penah aku dpt.. 4 oz hehehe wpon x byk mane tp aku ase hepi gile.. :D harap2 pasni leh tambah lagi.. yela terkejut bca blog nurul dia skali pump 9 oz.. kagum.. harap2 aku pon mcm tu gak nanti insyallah.. leh la wat stok EBM ek Iman..

tara!!! nak bangga gak.. sbb hampir penuh btol.. sbb berkat mkn pegaga,soya,kurma n organic kot.. hehe andaian sndiri..

kalo rerakan ade tips tambah susu share la kat cni ye.. pastu nak tips ape2 la pasal bfd bgtau la.. diri ini terlalu baru lagi.. byk yg perlu blaja..

lg 1.. sgt geram tgk kat anak2 dorg yg susu ibu penuh.. sgt pejal bdn dorg.. ase nak geget hahaha.. terutama kat hafiy n luqman... bila la Iman nak jd pejal mcm tu ye syg.. ibu x sabo.. cepat la besa syg...

ok la pjg berjela lak.. dh ase denyut2 ni.. perlu lakukan sesuatu ni.. moh kita tambah stok lagi.. ok.. mintak diri dlu.. Iman tdo lagi ni.. nyenyak nye dia.. :D

6 comments:

Mama Qaseh said...

hai..
dulu saya pon x sabar tunggu anak cepat besar..tapi bila dh 6bln ni..rasa x puas plak time dia baru2 lahir lu..hehehe..

ARIBA said...

wah..well done..usaha lagi..usaha lagi..yeah!! I pun support bf..;-)

The Mrs-Bride said...

alhamdulillah.. me pun so far still fully bf! :) btol tu.. awal2 time pantang everytime pump or BF kan baby, for sure sakit kt bawah tu.. ye la.. kan rahim tgh nak kecut n naik balik.. so bila baby isap, terus dia contract balik! huhuhu.. sabar ok! lama2 esp towards the end of confinement, sure x rasa sakit dah! esp bila rahim dah naik n terletak elok! :)

so keep it up! jom BF selagi termampu... :)c

Raisah @ echah said...

hi...
kite pon kene jgk. sakit sgt, tp lama2 ok..ada org kata letak susu hindmilk yang berlemak tu kat nipple, lama2 ok la. nk apply cream2 ni kite takut pasal anak kite isap dua2 belah..hehe.
seronok nye dapat pump smp nak penuh botol..pencapaian yg buleh dibanggakan! hehe

Ida Chan said...

ai da...sronok dnga citer ko. mmg byk cabaran bgelar ibu baru ni. tp pecaye la,mmg sgt mengujakan n sgt menginsafkan :)

aku pon awal2 dlu ade gk nipple crack sb byk sgt pam, sb breast bgkak tp susu xbape nk kua. waktu tu blum urut. lps urut baru susu lbh lncar. b4 bsalin aku bli siap2 Medela: PureLan 100 Nipple Cream tube. mmg sgt3 berguna. lege skit. plus xyah basuh kalu nk bg bb susu. tp btul gk ckp echah tu. sapu breast milk kt nipple pon ok. cume kalu breast milk nt die cepat skit kering. crack tu jd sakit sb die luka patu kering sb slalu pam atau bfeed bb.

aku skg sgt sedih sb opis aku dh block sumenye. xle fesbuk, xle update blog, xle gmail chat, xle flickr, mcm2 lg xle. huhuuu dorg sgt kijamm :(

semoge ko saba byk menempuh cabaran2 awal2 nie. stuju sgt dgn mama qaseh. mcm aku skg, bile igt2 balik mmg seyum sndri je. terase manis kenangan waktu awal2 bpantang tu w/pun pahit skit waktu sdg lalu.

msti sgt sronok kalu aku dpt jmpe ko n iman, da...

Norehan Setapa said...

syok plak baca pengalaman orang..anak dah besar, teringat plak time nyusu dulu..
jom jenguk blog saya
http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...