Monday, October 19, 2009

Detik-detik kelahiran Iman - part 1

Assalammualaaikum...
dari sehari ke sehari nak share crita detik2 kelahiran Iman tp x berkesempatan.. sape kata cuti berpantang ileks je?? aku la kata dedulu hehehehe mane le saya tau... rupanye bz weh... pepagi bgn dlm kol 6 pagi iman kejutkn dh nak susu pastu terus bgn mandi kn diri sndiri sblm tu kena rebus air mandi la.. pastu air cebok la.. pastu panaskn tunku.. tunku lak.. pastu pakai rempah2 ratus la kt bdn ni pastu bengkung... haaa mane le ade masa or byk masa huhuhu skrg sndiri ase baru paham.. mak keje.. sib bek ayah byk tlg.. ayah yg mandikan Iman.. mesti iman syg kt atok dia nanti... atok tdokn iman.. sbbm lm2 ibu shift sorg2.. siang ramai asst. pastu lepas siap2kn diri.. iman lak atok tlg siapkan.. susukn iman pastu iman tdo.. pastu aku lak mkn pagi pastu mkn ubat.. pastu ileks jap kemas2 blk skit yg ringn2 je la.. nak sapu mmg kena pgkah.. dilarang sama skali pgg penyapu.. adehh... rimas2 seme kena slowly huhuhu... tp alhamdulillah luka bwh ni dh beransur ok.. mane x nye tiap2 ari rendam dlm besen mandi iman ngan air garam n rempah2 ngan air panas.. petua emak.. pastu selang dua jam siap seme2 iman bgn nak nyusu lak.. kang dia poo poo lak nak tuka pampers.. pastu ilek la jap.. kalo terlelap sejam tu nikmat gile.. pastu iman bgn jap susu blk.. mcm tu la seharian.. mmg full huhuhu.. pastu kalo ase penuh je susu kat dada ni nak pump lagi... sgt pack jadual saya d awl2 ni.. mayb lepas dh baik kurg skit kot..Insyallah

ops... melalut lak.. ok2 kita stat cite detik2 mendebarkan.. :D

4 Okt 2009 (Ahad)
- lbh kurang pkl 9 mlm lepak tgk tv kt umh sndiri.. hb lak main tenet kt bilik.. aku dok atas sofa.. bgn dr sofa nak g dapo pastu tgk de 'spot' kat sofa.. opss.. air pe ni?? trus ckp ngan hb.. dia dh cemas.. aku pon riso tp wat rileks huhuhu sb x tau nak kata pe dh.. ikutkn mmg genap 40 minggu dh ni.. tp xde sakit.. hb soh cek kat toilet de kua air lagi x.. aku bau mmg xde bau ape2 air ketuban ke?? tgk xde pon kua lagi.. kua yg tu je.. masing2 dh riso.. pastu cl mak.. mak ckp xpe tgu dlu kalo dh sakit baru g klinik tp standby je mlm ni.. alamak jantung dh debar2 mlm kitrg 2 org x lena tdo.. smp pg kejap2 hb terbgn tanye ok tak.. aku pon x tdo sgt..

5 Okt 2009 (Isnin)
- arini amik cuti.. doktor pn soh mc n rehat sbb dh overdue.. arini aku x ase sakit ape2 lagi.. aku soh hb g je keje.. mak lak soh dok umh dia sbb takut ape2 lagpon kt umh mak ayah ade kalo ape2 emergency.. so lepas kemas umah n basuh bju.. yela takut terberanak mlm ni kang x sempt basuh2 n umh sepah2 lak.. tp aku nak ucapkn tq byk2 sgt2 kt ctut yg amik berat n riso ttg aku.. yela dia ckp aku ni terlalu rileks.. lepas kejadian mlm td.. sbb x riso ape2 pon.. huhuhu

- mlm lepas hb blk keje kitrg g Klinik Umra kt sek.13 sbb aku dh agak riso la.. wpon x sakit ape2 tp nak cek la kn.. air ketuban mane tau kurg ke.. takut gak bb lemas.. wpon x sakit ape..

- bila turn aku.. doc ummul trus tanye.. mcm ane? aku cite la pasal air kua mlm td.. dia trus soh scan n ckp air ketuban sgt2 kurg n leh sbbkn bb lemas.. aduh!! aku masa tu dh riso sgt.. dia ckp xde rasa ke air kua lagi lepas mlm td.. aku ckp xde.. skali tu je.. dia pon mcm dh panic.. dia ckp mesti admit mlm ni jugak.. aku n hb dh pandang sesama sndiri.. aku riso kt bb :( dia seluk bwh.. adeh.. 1st time kena seluk aku mcm takut.. doc kata lom buka lagi.. tp xde cara lain u mesti kena induce nak selamatkn bb.. masa buat pyment kitrg terkejut sbb kna charge rm15 je.. slalu rm60-75.. ikutkn cek seme sma siap buat CTG mayb doc ummul sian kt aku kot...

- dia ckp mlm ni wad penuh.. dia mintak maaf.. pastu dia soh kitrg g mane2 spital yg terdkt.. dia kata kalo kitrg g SALAM or DEMC kompem ceaser.. sbb private x kn tgu lama utk buka jln n selamtkn bb... so doc ummul cadangkn kitrg g Hospital Sg. Buloh.. mlm ni jugak!! huhu aku dh riso sgt masa ni.. risokn bb n aku takut nak bersalin.. doc kata mesti mlm ni jugak.. n dia buat surat kpd sg.buloh.. n doc kata esok dia akan cl aku or hb utk tanye mcm ane keadaan.. dia pon nmpk riso.. ops.. lupa sblm tu aku buat ctg dlu.. lepas buat CTG tu doc makin riso sbb dia ckp bb nye nadi dh x bape aktif.. adehhh.. Allah je yg tau mcm ane perasaan aku n hb masa tu dh pndg sesama sndiri.. pastu bru doc seluk.. n soh g spital terus n jgn tangguh2

- hb trus cl mak.. sbb kitrg x penah g spital sg buloh.. so mak n ayah temankn.. dia pon riso.. dlm kol 11 mlm smp spital.. lepas register seme aku dh kena tahan.. seme org kt spital tu dh sakit2 ngerang2 aku xde perasaan sbb aku x ase sakit... tp aku sgt risokn bb kt dlm ni.. sgt2 riso.. tgu2 tp tau la gov kn.. lmbt.. dh dkt kol 1 dorg hanya cek CTG jek.. pastu xde ckp pe.. so aku kua jap soh mak n ayah blk dlu.. aku ckp mesti esok ni bru doc cek.. hb lak tgu kt lua.. sian dia.. gov kn hb x leh masuk.. tu yg asalnye aku x nak g gov.. pastu dlu ramai kata sg. buloh hb x leh teman masa bersalin.. mmg aku frust gile.. bile doc ummul soh g cni.. tp aku redha.. asalkn bb ni selamat n aku kalo leh xnak ceaser.. so aku berserah je la.. dlm kol 2 pagi masih xde pe lagi.. so aku kua jap bgtau kt hb blk la dlu.. mesto esok ni bru cek.. sian kat dia nak tgu kt lua smp pg.. dia serba slh nk blk tp aku ckp xpe.. mesti x bersalin lagi arini.. aku pon dh tanye nurse..so dia pon blk n ckp lepas subuh dia dtg..

- masa kt wad.. bkn wad mcm tempat cek2 lepas register.. de la dlm 10 ke 8 katil mcm tu.. org bersilih ganti.. huru hara.. masing2 dh ngerang sakit2 aku ni xde penglaman.. mcm takut gile.. n aku mmg x ase sakit lagi.. pastu india masuk siap meraung2.. adeh.. ngeri.. aku smp pk.. nanti aku mcm tu ke.. aku dh stanby buku doa.. aku bca.. takut sgt2.. yela sorg2 kn..

6 Okt 2009 (Selasa)
Dlm kol 3 pagi mcm tu.. ada akak sorg tu..aku mmg x leh lelap la.. takut.. akak tu nak g toilet dia dh ngerang2.. pastu nurse tu jerit2 eh! awk nak g mane?? dia kata nak g toilet.. pastu nurse tu ckp bia dia cek dlu.. kang terberanak dlm toilet kang.. bila cek tgk akak tu dh 8cm trus kena hanta labor room..bygkn la korg.. nurse shift mlm tu x bape frenly.. dh la seme geng ganu.. pastu borak2 sama sndiri je.. x ske sgt2.. wpon hb aku org ganu.. bkn la aku x ske org ganu tp dorg ni x mesra ngan patient.. aku je yg saje2 wat2 ramah.. baru la dorg ckp.. aku buat2 tanye la.. bila aku nak kena cek.. pastu dia kata pg baru doc cek..

- dlm kol 4 pagi doc cek.. n seluk fuuuhhh...!!!! sakit.. dia x ckp bape cm.. aku yg tanye.. rupanye dh 2cm bukak.. dorg ni kn mcm cek pastu senyap x ckp pon kat patient.. kita ni mcm org bodoh la.. x tau pe pasni jd.. tgu je la.. tu aku tensen skit ar mlm tu.. tp ari2 berikutnye nurse2 ok.. geng2 ganu ni mcm ampeh skit ar.. sib bek de sorg nurse tu baik.. dia ckp "awk x leh tdo kat cni terang.. saya bg awk bilik" so aku pon pindah kat blk yg ok de katil 2 org.. tp aku sorg je.. de toilet seme kat ctu.. bru ase tenang.. kat tmpt sblm ni huru-hara.. de yg nak g operate la.. de yg meraung2 la sakit.. adehhh.. silih ganti org takut d buatnye kalo dok kat ctu lama2.. pekik2 sme huhuhu.. kt blk yg nurse tu bg aku tenang skit dr hiruk pikuk hehehe.. yela tu.. sbb aku lom ase kesakitannye lagi kn leh la blagak hihihi.. so aku pon tdo la.. dpt la bape jam..

- kol 6 pagi aku kena kejut sbb doc nak cek lagi.. ape lagi.. seluk lagi.. adehhh!!! doc pompuan india lak.. mlm td 1st kena seluk doc melayu pompuan.. alhamdulillah cni seme doc pompuan.. sakit lagi.. doc ni muka dia manis.. so aku branikn diri tanye.. dia ckp still 2cm lagi.. n aku x sakit lg masa ni..

- lepas cek.. aku mintak izin nak solat subuh.. aku doa.. aku sebak n takut sgt2 aku nangis masa doa.. moga Allah kuatkn ati aku tempuh seme2 ni sorg2 tanpa de sesiapa... suami pon xde.. sedey tau.. lepas tu aku bca yassin.. masa bgn td baru aku pasan de sorg lgi tdo katil sblh aku.. x pasan kol bape dia masuk.. pastu.. x lama tu nurse pgl utk bfast kt blk mkn.. hb de tepon lepas aku solat kata dia nak dtg spital.. sian dia mesti penat n ngantok.. aku ckp dtg lmbt pon xp sbb x tau pe lagi pasni.. lgpon aku x sakit lagi.. tp dia berkeras gak nak dtg awl.. dia nak temankn aku wpon x leh masuk..

- masa kat blk mkn.. kenal2 la geng2 yg sarat hehehe masa ni bru ase hepi.. aku ni x leh la kalo senyap je sesorg kalo g mane2.. mlm td agak stress ngan nurse yg seme wat hal sndiri.. kitrg kenal2 n borak.. ramai gak yg ngandung anak sulung.. rupanye yg tdo sblh aku mlm td nama dia nurul.. anak sulung gak.. aku tgk muka dia muda mcm budak2.. rupanye umo bru 20 thn.. manis muka dia.. aku tanye kawen umo bape?? 19 thn.. suami dia sebaya aku 27 thn.. muda tu kawen.. dia dh trun darah tu yg g spital n masa tu pon dia dh ase cntraction.. sakit2.. aku riles lagi.. ade yg cirit-birit tetiba klinik soh g spital.. skali kena tahan wad.. mcm2 kes la.. ade akak sorg tu la anak yg ke-3 dia la.. dia ckp " akak ni.. bkn nak beranak.. sakit prot mkn kenduri.. ni bru 35 mgu.. pehal la aku ni kena tahan.." kitrg pe lagi.. gelak la.. hahahha klaka akak tu sempoi gile.. dia siap pesan.. korg mkn je.. jgn x mkn bia perot kosong kang nak meneran xde tenaga.. pe lagi seme yg dh sakit2 n anak 1st tu sumbat gak la mulut masing2.. atas nasihat akak tu.. masa ni aku ase kelaka n hepi la gak.. n ase terhibur gak kalo x aku ase mcm sedey je.. pastu kitrg borak2 la tuka2 cite.. masa aku nak kua jpe hb kt lua jap.. nmpk akak yg klaka tu.. dia nak discharge.. ske btol dia.. dia siap tego.. "kan akak dh ckp.. akak blom nak branak" aku gelak je hahaha..

- kol 8 pagi mcm tu.. aku pon lupa.. nurse pgl.. dia buat CTG lagi.. pastu ape lagi.. seloookkk lagi.. adehhh.. still sama.. hhmmm.. 2cm lagi.. pastu jpe doc lagi sorg lak.. scan n dia ckp iye mmg air ketuban dh skit sgt.. so dia buat keputusan INDUCE.. akak yg anak ke-3 tu ckp induce sakit gileeerr huhuhu

- kol 10 pagi aku di suruh masuk ke 1 blk.. blk ni utk org2 yg de kes mcm aku.. dlm blk ni ade sorg akak yg dh d induce dr ptg smlm.. tp x bersalin lagi huhuhu.. so jap lagi aku lak akan d induce... seram...


nak tau crita yg lagi mendebarkan.. menyakitkn.. menguji ketahanan diri n menggembirakan??? tgu ye smbgungan nye.. Iman dh bgn... tgu ek.. :D

3 comments:

Ida Chan said...

ehehhe...sronok lak mcm bace novel :D
xsaba nk tgu episod seterusnye :)

termengimbau aku dgn waktu aku bsalin luqman dlu...

The Mrs-Bride said...

heh. tringat my experience. selamat berpantang ya! :)

btw, i rasa x semua gomen hosp yg x bagus la.. i bersalin hr tu kt hosp.putrajaya.. okay jer! cuma nurse2 kat labour room tak best! ada sorang tu i mmg nyampah giler.. dah la org tgh sakit, pastu kasar.. tp kat ward, best! semua nurse baik2 n muda2.. hehe. maybe sbb hosp putrajaya nih baru sket kot.. :)

take care ya!

roshda said...

ida - novel dr pengalaman sendiri yg x kn lupa smp bile2 hehehe tgu sambungannye.. perlukn masa yg lapang btol2 bru leh smbg.. tgu tuan putera bg kelapangan masa kat ibu dia ni hehehe.. tu la penglmn 1st time bersalin mmg kita ingt smp bila2 kn :D

mrs bride - tq.. masing2 de penglmn sndiri kn..

spital sg.buloh bkn x ok.. dr segi facilities mmg tip top sbb i rasa umo dia x jauh beza ngan putrajaya.. seme baru.. dlm labor room pon tiap 1 de pc nak update patient.. kebersihan mmg 1st clas.. cara layanan dia mmg best sbenanye..opss.. x leh cite byk2 tgu smbungannye.. tu bru awalan.. akhir2 nanti i cite nurse2 dia yg lain.. nurse yg mlm tu je mcm ampeh lelain sme best :D tgu ek.. 4 ari i bertapa d sg. buloh mcm2 pengalaman :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...