Friday, January 2, 2009

Ianya telah berakhir...

31 Disember 2008
4.00 pm - pinggang terasa sakit sangat.. aliran darah aku rasa semakin byk n laju.. serba x kena semenye.. duduk x selesa.. baring pon mcm tu gak... adeh... nape ni... hubbyku kua kjap dengan abg megat(suami dr.radziah) urusan biz.. tp x jauh dr kwsan rumah.. Dr. Radziah msg tanye mcm ane keadaan... aku reply msih bleeding n makin sakit.. dia nasihtkn kt aku refer blk pd doc yg aku cek smlm n minta surat refer ke hospital utk rawatan pakar.. tp aku masih ade ubat yg blm d habiskn yg doc dmlm bg... tp d. radziah kata ubt tu kena teruskn mkn jika darah jd berkurgn tp kalo sblknya n makin terok kena refer pakar.. ok.. aku pon tanye pd ctut dia pon ckp hal yg sama terus ke hospital sbb ni serius.. aku xde penglmn so aku buntu.. dlm jam
5.20 pm - suami aku smp aku trus bgtau nak ke klinik n sakit sgt..
5.50 pm - kami smp d klinik Rohana seksyen 9 dan dr kata ni agak serius n perlu refer ke hospital mane.. doc tu pon buat surat.. dia tanye nak g spital mane? kitrg buntu if nak gov kena g PPUM tp jauh n skrg ni waktu keje kompem kete byk n jem.. kalo private s.alam ade DEMC, SMC tp GL aku x sempat buat opis dh tutup n kalo x kena baya sndiri.. ermmm.. mcm ane ni ye.. lastly, hubby aku kata x pe la kita g DEMC kt seksyen 9 gak sblh hotel concorde..abg baya.. x pe la kuakn duit skit.. kat ctu aku ase.. Ya Allah ni ke dugaan pertama yg aku kena tempuhi selepas berkhawin..kuatkn la dirku ini yg lemah huhuhu
6.40 pm - aku register d outpatient n tanye kat ctu MBSA cover x, sbb ikutkn DEMC panel MBSA.. tp if jumpe speacialist kena bwk GL.. so aku g outpatient dlu utk cek so aku masih under cover lagi.. ikutkn doc yg kat klinik td soh aku g Emegency tpx pe la.. aku leh bertahan lagi..
7.05 pm - Aku d panggil masuk jumpe doc n aku ceritakn seme2.. doc tu tanye berapa byk darah kua, dh bape mgu prgnt, bila 1st period seme la sama je soklan mcm doc sblm ni.. pastu dia kata ikutkn surat ni scan dh tp x nmpk dia kata antara 2 je.. sama ada kandungan tu dh turun atau ade di luar rahim.. if d lua rahim kena gak cari sbb kesan buruk pd aku.. :( Ya Allah hebatnye dugaan pd ku ini.. kuatkn la diri ku.. ini.. huhuhu so doc tu kata kena refer pakar utk selanjutnya..
7.25 pm - masa ni aku dh trun naik dr tgkt g ke tgkt 2, pastu tgkat 3.. yela scan kat tmpt lain pastu pakar tmpt lain.. alhmdlh aku masih kuat jln lgi wpon slow2 huhuu.. tp kalo kena g PPUM mau nye 1 PPUM yg besa tu aku kena jln sbb lagi tmptnye sepah2 huhuh register ntah kat mane cek ntah mane huhu..Alhamdulillah Allah permudahkn urusan aku.. msa kat spital ni ctut cl tanye.. aku ase terharu de org care pasal aku..tq situt... :) pastu masa tgu pakar tu aku cl mak bgtau seme2.. dia pon soh bgtau ape2 jd nanti.. x lama tu pakar pgl aku n hubby masuk cek.. dia pon scan lagi tp dia lgi detail.. dia bg consulatation n nmpk lebih teliti.. masa dia scan tu aku ase sakit sgt perot sbb d tekan.. tp tetap x nmpk.. doc tu kata kita kena cari juga.. tp dia nak aku buat urin test lgi skali bukn sbb x percaya if prgnt tp kdg2 error leh jd.. aku terima baik pandangan dia.. aku tau dia lebh tau n pakar.. cara dia ckp pon baik je.. so aku g tgkt 3 lak ke lab utk test.. doc kata if -ve smp cni je proses n darah tu darah period.. tp kalo +ve kena lanjut lagi n kena gak cari mane kandungan tu n kalo perlu kena tebuk d perot utk cari sbb takut kandungan luar rahim.. adeh.. kenyataan tu buat aku lemah seme bdn.. :( masa ni aku ase bia la result -ve aku takut.. huhuhu
7.30 pm( aku x sure masa sbb aku x smpt nak tgk jam takut n x leh nak pk, ni anggararan je..)
-
doc pgl masuk bilik n dia dh senyum tgk aku n hubby.. ye, +ve so kita kena teruskn lagi.. aduss.. aku dh xde kekuatan masa ni.. alhmdlh hubby ade d sblh.. so skrg aku kne ascan dr bwh.. aku dh baring tp aku ase bleeding byk sgt..aku bgtau nurse n dia bgtau kat doc , doc kata kita x leh teruskn ni.. mayb kandungan dh jatuh.. :( so dia suruh aku ke labour room lak.. lagi kena g tgkt lain.. adeh.. hubby sntiasa temankn n ade d sisi aku.. aku takut.. n dia kata, x pe dia ade.. huhuhu aku kena g labour room.. ohh aku lom sedia lagi weh nak masuk bilik tu.. huhuhu aku d baringkn n d suruh buat mcm org nak bersalin.. huwaaaaaaaa masa ni aku dh gigil 1 bdn.. nak buat ape ni??? doc kata saba ye roshda.. kita kena bersihkn n kuakn seme tu.. aku tanye, 'hari ni gak ke doktor?' doc tu jwb ' ye arini gak supaya awk x terus sakit n mudharatkn awk' dia jwb slow je.. n dgn senyum dia tau kot aku takut sgt... :( jgn risau dia kata kat aku tp aku sgt takut bila kaki dua dh tergantung.. huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa doc kata tgu ye saba ye jgn risau.. aku ckp aku takut sgt.. huhuhu dia ckp sory kat DEMC ni hsbnd x leh masuk temankn Ya Allah aku masa ni x leh nak kata pe dh.. aku kena gak lalui sesorg huhuhu.. nurse aja aku bernafas guna yg topeng oksigen tu tp aku x leh cocentrate masa tu.. aku terlalu takut huhuhu pastu doc tu nak siang aku idup2 huwaaaaaaaaaaa sakit weh aku x tahan dh.. yela sesuatu masuk dr bwh kn.. dia nak kuakn ketulan darah tu.. pastu aku try tahan tp x leh gak sakit.. :=( pastu doc kesian kat aku so dia bg ubat tdo n pd masa yg sama aku ganggu keje dia.. yela mmg sakit n aku takut.. huhuhu
pastu 1 lagi masalah masa nak bg ubat tdo n cucuk urat akux nak kua mayb sbb aku terlalu takut.. byk kali dia cucuk x jumpe urat bygkn aku tgh takut tgn n kaki tergantung seme dh shaking huhuuh aku dh abis istgfar huhuhu aku x penah takut mcm ni huhuhuhu.. doc kata sory roshda sya x jumpe lagi urat awk terlalu halus.. kesian awk.. maafkn saya.. sya tau sakit huhuhu
saba ye.. :( dia masukn ubat aku terasa jarum tu terlalu pjg.. 2 ke 3 kali dia inject sakit sgt... x lama tu aku dh x sedar...
10.30 pm - aku tersedar n pandangan aku kabur.. n aku pening.. tgk suami kesygn ku ade kat sblh.. "rehat la syg.. pening lagi kn..." huhuhu aku ase sedey sgt aku tau kandungan akux dpt d selamat kn.. aku mintak maaf pd suami aku.. sbb aku x dpt selamatkn bb dia.. aku tau dia excited sgt masa memula tau aku prgnt :( dia usap rambut aku.. xpe.. bukn rezki kita.. ade lagi masa kan.. huhuhu masa ni aku ase.. aku syg sgt kat suami aku.. huhuhu aku bersyukur aku d beri suami yg sentiasa ada n bg sokongan masa ni.. wpon pd awl perkahwinan aku kurg yakin dgn dia dgn kisah2 silam aku.. tp aku dh buang semenye.. lepas kwen dia berbeza n care diri aku.. n aku berharap ia berterusan.. aku tau seme isteri mau kn keadaan mc ni tp kdgkala kita hanya mengharap.. huhu sama la ngan aku..
10.50 pm (aku x sure kol bape... ni pon anggaran sbb mmg aku x pk nak tgk jam )
-
aku rasa dh ok.. n aku ajak hubby blk.. bila bgn aku rasa pening2 lagi.. tp bleh dh rasanye.. pastu nurse amikn kerusi roda.. kalo jln rasanye aku terhuyung hayang huhuhu.. so aku d tolak.. smp kat bwh n hubby buat payment n amik ubat..mmg mahal.. aku ase serba slh pd hubby.. aku mintak maaf.. huhuhuh sbb aku dh belanja byk huhuhu dia kata jgn pk la pasal duit yg penting seme selamat.. thanks syg.. aku x ingt pon mlm ni org bz sambut new year.. huhuhu aku d ambg tahun baru dgn 1 kehilangan huhuhu smp umah hubby suruh aku tdo n rehat.. n dia sarungkn aku stokin.. dia bg aku mkn ubat.. thanks syg.. mmg aku d jaga dgn baik.. perot aku rasa ngilu kdg2.. x ingt kol bape aku tertdo.. dlm kol 2 lbh pagi tu aku tersedar hubby tgh selimutkn aku.. diax tdo lagi.. aku ase sgt terharu.. dia usap2 rambut aku.. mula la air mata aku bergenang aku ase.. aku dh kecewakn dia n susahkn dia sbb kena jaga aku... :( aku kena berpantang selama 10 hari.. mcm org lepas bersalin.. n aku d beri cuti smp 10 Januari 2009
stokin ni suami ku yg sarungkn.. dia x bg lekang.. kena gak pakai huhuhu

semenye telah berakhir.. dlm hati ni sedey sgt.. aku berdoa moga kami d beri rezki lagi lepas ni n aku xnak dh g aerobic n lasak2 huhuhu tu ar x nak dga ckp org tua2 huhuhu aku byk blaja dr pe yg dh jd n aku rasa aku makin syg pd suamiku.. dia terlalu jaga n amik berat ttg aku.. dia jaga aku mcm aku anak kecik :) seme2 la dia nak buatkn.. aku bersyukur dgn kurniaan Allah.. dlm pd masa yg sama aku kena kuat.. setiap pe yg berlaku ade hikmahnye Insyalh.. n Allah tau ape yg terbaik utk kita..Insyaallah

2 comments:

misshannan said...

gurl...

takziah aku ucapkan...anyway..jgn sedih2 sgt...i've been in ur shoes once...the second pregnancies will be the most memorable moment in ur life ,trust me on this..
jaga diri baik2...kena berpantang mcm org bersalin la skit(i dulu2 la..)...Allah has a big plans for both of u...just be patience..

-hannan-

M.E said...

thanks hannan...
Harap2 jd kenyataan pe yg hannan doakn.. amin... :)
ini dugaan kami.. kami redha..pd mualanya mmg sgt sedey, tp alhamdulillah d beri kekuatan.. doakan rezki kami lepas ni dpt anak yg comel mcm irfan gak ye.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...