Friday, February 5, 2010

Rutin ibu iman

6.05 am – bangun terus mandi

6.20 am – solat subuh

6.30 am – cek beg bju iman utk bwk umh atok dh siap ke seme takut de brg yg tercicir / jenguk dapor kalo de yg x basuh pinggan lagi ke.. cawan ke..

6.45 am – tukar pampers iman.. kalo dia tdo bukak slow2, kalo leh x mo dia bgn kalo x payah dlm kete nanti.. tp slalu mood pg dia sgt hepi so ok skit la on d way nak p umh atok dia

6.55 am – dh gerak g umah atok kat sek. 18 sbb kalo kol 7 kompem jem kt bt.3 tu.. alhamdulillah dr bulan jan aritu smp bln jun adik ipar aku praktikal kat opis aku.. so de la org tlg tgkn iman dlm kete n teman aku n iman kt umh klo hubby shift mlm

7.20 am – smp umh atok iman.. iman ni adik ku yg tgu result spm tlg jaga kn.. bersyukur sgt2 sbb iya tlg jaga kn iman smp skrg dr lepas pantang.. xde la rasa risau ati ni.. atok iman pon ade leh tlg tgk2 kn..

7.40 am – kalo iman lom menyusu kat umh, bfeed dia dlu sblm gerak g opis

7.50 am – smp opis dan mula keje

9.30 am - stop keje jap.. g pam susu iman utk stok iman kalo time ibu g keje

1.00 pm - blk umah atok iman.. jpe iman n main2 ngan dia.. pastu bfeed iman

2.00 pm - masuk opis keje blk

4.30 pm - curik masa keje jap pam susu utk iman lagi

5.40 pm – waktu blk.. sblm tu pick up tok ma iman kat seksyen 20

6.00 pm – smp umh atok iman, slalu iman tdo masa ni.. so bia dia tdo dlu

7.40 pm – solat mgrib, lepas tu trus siap2 gerak blk umah

8.15 pm – smp umh kalo jem lmbt la skit.. dlm kete kdg2 iman ngamok sbb boring.. mmg mcm tu la slalu.. dia x nak ngan mok lah dia.. dok kat carseat pon kejap je.. so nak pujuk dia smp kat bt.3 jln dh straight.. ibu pgg la iman sambil drive.. sbb mok lah iman x bape reti sgt pujuk iman.. mayb baru kot.. kalo adik2 aku mrgkap mak sedara iman pandai pujuk n lekakn iman sambil aku drive.. tp xpe la at least de la gak org jaga iman masa ibu iman ni drive :D

8.30 pm – jejak je kaki kat umh trus baringkn iman atas katil.. tau kejap je ni dia diam.. aku pon terus capai towel mandi cepat2.. sambil tu mok lah iman tgk kn iman kejap..

8.40 pm – tuka bju iman n lap2 dia.. dia dh mandi ngan mak lang dia kt umh atok tp sbb iman ni air liur dia meriah smp basah2 bju so kena lap2 la skit n tuka bju n pampers..

8.50 pm – bfeed iman.. ngan harapan iman tdo

(kdg2 iman dh bfeed dia x mo tdo dia nak main2 ngan ibu dia.. mayb dia rindu agaknye ngan ibu dia.. tp kdg2 dia tdo trus.. smp ke pagi)

9.30 pm – bila iman x tdo lagi ibu main ngan iman.. masa ni la asenye ilang lelah seharian stress keje.. ngadap muka iman ni.. tu la org kata permata hati anak ni.. :D dlm lepas tu bfeed dia lagi smp dia tdo.. kdg2 bukn nak susu sgt.. dia nak melekap je kat ibu dia ni sampai tdo

9.45 pm – jenguk dapor n kain bju jap.. mane yg nak basuh… slalunye kalo nak basuh bju.. sblm bfeed iman dh masukn seme dlm mesin basuh… so sambil tu x yah buang masa.. bila iman dh tdo.. slalu mesin pon dh nak abis pusing.. iman nak tdo mmg lama.. kdg2 smp la sejam melekap kat ibu dia.. bru nyenyak tdo..

10.30 pm – solat isyak, iron bju, sediakan susu iman utk esok.. siapkn seme awl2 supaya esok bg xde yg tertgl n x tergopoh2.. kalo x basuh bju ibu jenguk face book kejap :D

11.30 pm - baru la dpt duduk n relaskn badan.. masa ni bila baring je rasa.. ya Allah.. penatnye bdn ni.. kdg2 x trust do.. mcm2 pk.. kdg2 penat sgt ltk kepala.. kiss iman n bca ayat seskit trus tdo..

2.30 am - iman bgn menyusu.. alhamdulillah setakat ni iman x penah x tdo mlm n ngamok mlm.. agaknye dia tau ibu dia slalu sesorg n keje lagi huhuhu.. dia menyusu pon mata pejam.. sng uruskn iman sbb iman bfeed x yah penin2 nak bgn bancuh susu

5.00 am - lbh kurg waktu ni iman bgn lagi menyusu.. kdg2 x bgn pon smp ibu dia kejutkn nak g umh atok


Dan mcm tu la kitaran jadual waktu ibu iman.. ni jadual bila abah iman shift mlm.. so x jpe la abah iman seminggu.. sbb abah kua keje kol 6pm.. iman n ibu smp umh lps mgrib.. abah blk keje lak esoknye kol 8 pagi..

kalo abah iman keje pgi lbh kurg mcm tu gak.. cuma yg bezanye.. kdg2 blk dr umh atok iman awl skit sbb ibu nak prepare mkn mlm.. kdg2 sambil masak dukung iman.. huhuhu kalo ase x larat sgt kdg2 soh abah tapau je.. kdg2 lua keupayaan... ati ni nak wat seme tp bdn x mampu :(

no more lagi layan tv kalo kt umh.. x sempat dh.. huhuhu kdg2 bli mjalah n buku pon x sempat nak baca.. bila ltk je kepala dh pgg majalah ase penat n trus nk tdo..

bila dh de keluarga sndiri.. baru tau kn pengorbanan seorg ibu.. tgjwb sbg isteri dan ibu...sbg seorg pekerja.. ni bru anak sorg.. huhuhu.. moga2 diri ini kuat n cekal.. ibu iman ni kdg2 x larat gak.. yela.. aku insan biasa yg lemah.. kdg2 x lari dr keluh-kesah.. huhuhu

patut la "syurga d bawah tapak kaki ibu" bkn sng rupanye :D

apepon aku bersyukur sgt dgn segala kurniaan dan nikmat yg Allah brikan.. de family sndiri.. suami.. anak.. rumah.. pelbagai lagi rahmat yg x ternilai.. ade family yg dok dkt n adik2 dan org tuaku yg sentiasa membantu.. Alhamdulillah.. :D

5 comments:

~mIsS_p00h~ said...

Ehehehe..
Aku yg br fama g umrah pn dh dok kalut dpn blkg dpn blkg~ ape nk msk, brg ade ke x.. resipinye lg??

Ini kn plk ibu iman yg dh ade iman yg sgt cumil tu!!! geram ok tgk bdk mulat tu~ :D

koklie's said...

betul tu i pas ade rania baru rase sayu je biler teringat kt my mom huhuhu sbb i ni nakal sket :p

Mama Qiestina said...

camtula kan packnye jadual as mom ni..ai lagila kan "mama tinggal" yg ekna buat seme.penat mmg penat tapi itula pengorbanan ibu.patotla pahal byk betul kan :)

dah tau mak susah jaga kite,teros insap kan..

NURUL said...

dah jadi mama nie rutin harian pun berbeza. sama mcm saya. rutin tu bertukar bila ada anak nie

Syasya Creative said...

waduh waduh kok nye....fenat seh..hehe...bak kate mak aku....mcm tu la da ade anak!!..hehe..

rush..pesanan dr mr n mrs azman..bahaya la pgg iman smbil drive..kalo bole elakkan la..biar la dia nanges kejap dr kite membahayakan diri n iman jugak!..kalo dia ngamok teruk sgt benti kete kejap..pujuk n baru truskan perjalanan...pesanan ikhlas ni dr seorang sahabat!!..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...