Saturday, March 12, 2011

Kelahiran Puteri Kami

Alhamdulillah.. bersyukur sgt ke hadrat Allah
Puteriku telah selamat dilahirkan pada 24 Februari 2011 pada jam 7.16pm di Pusat Rawatan dan Bersalin Umra, Shah Alam.. Berat adik 3.39kg dan dilahirkan secara normal.. bersyukur sgt kerana kali ini Allah mempermudahkan segala urusan.. :)

Hari ni dh masuk 16 hari usia adik Iman.. siapa nama adik Iman?? ibu namakan Taqwa Irdina bt. Md. Zulkifli.. kesinambungan dari nama abg Iman Muhaimin dan Irdina ibu sgt berkenan dgn nama tu dan membawa maksud keberkatan dan kebajikan.. moga2 anak2 ibu seindah maksud nama2 mereka nanti InsyaAllah..

Dulu, dh share mcmane detik kelahiran Iman.. kat sini.. : saat kelahiran abg Iman
Mmg jauh beza.. dan Allah mempermudahkan.. sakit tetap sama cuma di pendekkan waktu.. abg Iman dlu hampir 11 jam ibu di hospital dan menahan sakit... 3 hari 2 mlm ibu di hospital.. Rezki adik dan ibu.. ibu hanya di tahan wad cuma 1 jam lebih kurang dan x lama tu adik selamat di lahirkan.. Allah Maha Kaya :D Subhanallah.. sbb tu org kata walaupun dh ada pengalamn melahirkan anak.. tp masing2 lain dan caranya dan pengalamannya....

Ibu dah rasa sakit pada malam 13hb, ibu dan Iman tdo d rumah atok.. bayangkan dlm keadaan sakit ibu tahan sendiri dan melayan abg Iman yg tgh lasak.. ibu kuatkan semangat utk hadapi seme ni sendiri.. doa dan terus berdoa.. sakit cuma sesekali masih belum kerap.. ni pengalaman pertama sakit dan alami tanda2 nak bersalin sbb abg Iman dlu induce.. so mcm agak2 dan tanyekwn2 mcm ane sakit contraction..

Pagi nak bgn solat subuh.. ada keluar darah yang berlendir.. ya, dlm hati ini gaknye tanda2 yg semakin dekat... sakit masih jarak2 tak kerap.. hari tersebut mmg ambik MC sbb dh overdue 2 hari.. dan mmg doktor surh cek slps 2 hari overdue.. so cl abah Iman minta tlg hantarkan ke Klinik Umra..

Ibu jumpa 3 org doktor.. doc mula2 cek kata bukaan dh 2cm dan dia cadangkan balik dulu dan pegi jln2 sbb if di tahan pon boring je.. mmg pon dlm ati ni mmg x nak masuk awl2 cukup la dlu.. pastu p buat CTG dan doctor lain pulak review kata ok terus msauk wad la.. n dia ckp mgkin kena induce n air ketuban dh kurang skit... aishhh ni mcm kes abg Iman.. ati dh x sedap.. n doktor perasan muka ni mcm x best eheheh dia siap gelak2.. ampeh je doktor ni :p
Lepas tu doktor Ummul pulak review dia tgk bukaan rahim pon kata yg sama dlm 2-3cm je baru.. so dia ckp x pe la u blk p jln2 kalo sakit jerit je sbb dok dkt ahahha oo wat lawak eh... pastu dia ckp kalo sakit dtg cpt.. dan plg lewat dtg lepas asar.. so ibu pon blk la..

Dlm kepala dok pk nak p mane.. so pk2 cl la zura my cousin ajak lunch.. kitrg lunch kat tesco.. masa tu sakit dh mula kerap dlm 20 minit dia dtg sekali... solat zohor n lepak2 n sembang2 ngan zura.. pastu ibu p opis.. saje jumpe kwn2.. seme dok jerit2 laaa ade lagi kat cni??? x beranak lagi??? akakakak siap ckp.. dh sakit la ni.. saba la.. jap g p la spital ahahaha siap ade pgwai lelaki tu wat muka kata awk ni.. saya ngeri la.. p balik la alahaiiii ahahaha siap p jln2 opis sembang2 ngan opismate.. sbenanye nebes tp tgh cool kn diri la ni.. :D

pastu dlm kol 4pm sakit dh kerap.. ibu drive blk rumah.. siap2 solat asar.. mengaji surah maryam mohon d permudahkan segalanya.. dan baca surah Yassin.. debaran makin terasa sbb sakit dh kerap.. masa mengaji air mata ni mengalir deras.. "Ya Allah permudahkan la urusan hamba Mu yang sgt lemah ini.. jgn la kau beri aku kesukaran seperti mana yg terdahulu.. kau tahu betapa byk dugaan yg aku lalui semasa sarat ini.. pelbagai cobaan yg ko beri padaku yg lemah ini.. tetapi aku redha atas segala ketentuanMu Ya Allah..." mmg laju sgt air mata masa tu.. sedey.. tp ibu cuba kuatkan smgt kerana anak dlm ni dan abg Iman.. demi anak2 ibu yg ibu syg..

Selesai solat dan mandi.. ajak abah Iman p hospital.. doc cek masih 2-3cm lagi bukaan dan doktor Ummul kata dia akan bantu utk pecahkan air ketuban dan masukkn air.. dlm hati ni sgt risao bila dga masukn air sbb mmg trauma kalo induce..

Lebih kurang pukul 6pm terus masuk labor room.. dada masa ni dh laju sgt.. doa dan terus berdoa.. pengalaman pertama buat diri ni sgt takut.. tp sbbkn doktor Ummul seorg yg tenang dan baik.. tenang jgk la hati ini.. dia ajarkan beristigfar dan mcm2 lagi.. ayat "laila ha illa anta...." mmg x lekang... doktor masukn air sambil borak2 n doktor pecahkan air ketuban mmg x rasa ape sbb dia lekakan ibu...

doktor jangka mungkin dlm pukul 9 mlm atau 11 mlm akan bersalin.. tapi kuasa Allah tiada sape yg boleh tentukan.. skit demi skit sakit dh makin kerap.. berpeluh-peluh dan mengigil badan ni.. sakit yg x leh d gambarkan itu telah dtg.. 'sangat' sakit.. hanya mereka yg pernah bersalin dan bergelar ibu yg merasai sakit yg 'itu' yg sukar d gambarkan..

x lama tu.. ibu rasa nak buang air besar.. nurse ingt ibu nak poo poo tp silap.. dia siap surh teran lagi.. skali dia tinjau.. "baby" ank kua.. haa tu laaa huhuhu masa tu doktor kat bwk ade patient.. kelam kabut la dia cl doktor pastu leh lak x cpt alahai.. bb nak kua sgt2 dh ni dia suruh TAHAN!! gile ke hapee.. sakit dh separuh nyawa.. serius sagt2 sakit.. dan sakit ini sama mcm sakit bersalinkn iman dlu..

beberapa minit doktor ummul dh ready ngan pakaian dia.. dan terus suruh push dan suruh beristgfar.. ibu sgt2 x tahan sakit.. hanya mampu menjerit "ALLAHU AKHBAR!!!" sekuat hati.. alhamdulillah beberapa kali pus adik Iman selamat dilahirkan.. tepat jam 7.16pm hari Khamis dan sblm masuk waktu mghrib dan juga malam jumaat... moga2 Taqwa menjadi anak yg solehah ye sayang..

Hospital Umra mmg sgt bagus layanan nye dan doktor Ummul sgt profesional.. cepat kerjanya.. dan sgt lembut dan supportive.. selesai seme keje "jahit menjahit" rasa sgt2 lapar.. doktor kata dia x gunting sbb ibu pandai push :) tp kena jahit sikit..

Ibu di mandikan dan dibersihkan oleh nurse dan pelatih.. berbeza dgn Iman dulu spital gov seme buat sndiri.. Alhamdulillah ibu d permudahkan segalanya..

pertama kali tatap wajah Taqwa terus terbyg abg Iman sbb muka dorg saling x tumpah.. eheheh mungkin sbb masa sarat ibu dan abg Iman slalu berdua bergurau senda dan kami mmg sgt2 rapat Iman la teman setia ibu.. :)

selesai semua terus rindukan Iman.. sgt rindu.. Iman ada kat rumah atok.. x lama tu family ibu dtg dgn abg Iman.. happy sgt2.. ayah tanye mcm ane keadaan.. tenang rasa bila masih ada yg ambil berat diri ini.. diri ni mmg lemah selepas bertarung nyawa melahirkan adik.. rasa habis smua... dan perot terus sgt2 lapar..

Bersyukur sgt kepada Allah... ibu sihat.. Taqwa pon sihat.. esoknya ibu dan adik blk ke rumah.. dlm kol 10 pagi lepas doktor cek.. semua nya telah selamat dan di permudahkan NYA..

ni ade beberapa keping gambar utk tatapan


ni bkn baby baru lahir okey.. ekekeke


1st time menyusu.. pandai.. kejap je..


Fresh from my womb.. sebijik muka abg Iman


ajak adik sembang


mana Iman dan mana Taqwa?? sama kan ehehehe


Iman dan Taqwa permata hati ibu




dia panjat sndiri ok dlm bb court adik sbb nak main ngan adik.. sakit dada ibu tau takut dia picit2 adik aishhhhh la Iman

muka puas sbb dpt masuk sndiri.. Iman la Iman mmg x leh leka pasni..

ok smp cni dlu..

15 comments:

Rozy said...

Tahniah dengan kelahiran baby Taqwa!! and Happy Breastfeeding!!

Faryza said...

tahniah.. jaga2... anak besor lebih kena jaga dari yg kecik...heheheh

Anonymous said...

Assalamualaikum..Tahniah tahniah atas kelahiran Irdina.

Raisah @ echah said...

Roshda, tahniah ye. maaf terlambat!
sangat la muka Taqwa sama mcm Iman.. :)

Kirana Shop said...

tahniah utk akak skluarge.....

bile tmbh anak maka bertambahlah pintu 'rezki'


silelah berkunjung kirana shop pasti terpesona..
"bukan janji tapi pasti"......

zuwaidah said...

tahniah...comelnyaaa...
take care yaaaa

sayangsinaselamanya said...

bestnya!
haha
anak baru lahir ibarat kain putih tau
pandai2 la corakkan

ziarahla blog saya
www.sayangsinaselamanya.blogspot.com

GlamScoop! said...

PLEASE PROMOTE US TO YOUR GALFREN AND DO TELL YOUR GALFREN TO PROMOTE US TO THEIR GALFREN AND ASK THEIR GALFREN TO PROMOTE US TO THEIR GALFRIEND'S GALFRIENDSSS :) THANK YOU!!! FOLLOW US ! ITS ALL UNDER RM50!

mhafizhamzah said...

comeyyy

wellbeing said...

Hi. i found you trough blogger blogs. i want to ask you what is this language on which you are writing?
Regards Ana

Hemraj said...

Hi, Some one from facebook refereed your link i have book marked it nice blogs you write see Free Adwords Voucher here

ellisya said...

congratz...
muka sama sungguh ngan abg iman die..

m@ri@ said...

congratz..bab panjat baby cot tu seriau pulak..hrp aql nnt takla pnjat baby cot nk tgk adik dia..takut aqil picit je nnt...huhuu

onedurrani said...

Salam perkenalan..tahniah for the second baby...
akk,sori selama ni jd silent reader je..hehehe
sy nk ty ckit mengenai bf?ms akk pergnant sy prnh terbc ttg akk bf iman ms preggy..nk ty akk continue abis ke br iman smpi lahir taqwa?mcmane akk maintain utk bf tue n kekuatan utk bf?boleh kongsi dengan saya tak?really needed..;)

KASKUS said...

SubhanAllah....

Anaknya t̸a̸m̸p̸a̸n̸ cantik sekali :)
Semoga menjadi anak yang b̸e̸r̸b̸a̸k̸a̸t̸ berbakti kepada orang tua... Amien.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...